Beike yang disokong oleh Tencent menunjukkan prestasi yang kuat pada tahun fiskal 2020

Beike, platform perdagangan dan perkhidmatan perumahan yang disenaraikan di NYSE, mengumumkan laporan kewangan yang tidak diaudit untuk fiskal 2020 pada hari Isnin. Pada tahun wabak itu, sebahagian besar pasaran perumahan global menjunam ke paras terendah sepanjang masa, dan Beike mengungguli rakan-rakan industri dengan GTV (jumlah nilai transaksi) meningkat lebih daripada 65% tahun ke tahun.

Sebagai tambahan kepada GTV, Beike juga mencatatkan pendapatan bersih sebanyak $3.5 bilion, peningkatan 57.6% berbanding 2019, dan melebihi julat panduan sebelumnya syarikat. Bilangan kedai dan ejen Beikemen juga menyaksikan pertumbuhan, masing-masing meningkat sebanyak 25.1% dan 37.9%. Keuntungan kasarnya mencapai $800 juta pada suku keempat 2020, hampir dua kali ganda tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Pada tahun 2001, platform seperti Zillow diasaskan oleh usahawan China Stanley Liu dan Zuo Hui di bawah nama Lianjia. Syarikat ini memberi tumpuan kepada operasi rantaian broker hartanah dan kini telah berkembang menjadi salah satu platform pembrokeran hartanah terbesar di China. Pada bulan Ogos tahun ini, Beike menyelesaikan salah satu IPO terbesar di Amerika Syarikat, menerima pembiayaan $2.12 bilion daripada pelabur global seperti Tencent dan SoftBank.

Walaupun syarikat-syarikat China telah terperangkap dalam ketegangan perdagangan AS-China, Beike nampaknya tidak terguncang oleh skandal kewangan beberapa syarikat China berprofil tinggi di Amerika Syarikat, seperti Kingold Jewelry dan Luckin Coffee.

Lihat juga:Beike mengumumkan keputusan kewangan yang tidak diaudit untuk suku ketiga 2020

Peng berkata dalam laporan kewangannya: “Kerja yang telah kami lakukan pada tahun lalu telah memperkuat keyakinan kami bahawa nilai komitmen kami untuk melakukan perkara yang betul, walaupun ia sukar, adalah asas bagi semua pencapaian kami.”

Peng menambah bahawa pada masa akan datang, syarikat akan memberi tumpuan kepada menjaga pelanggan mereka, menyokong penyedia perkhidmatan, memupuk perkhidmatan baru mereka, mewujudkan nilai sosial dan memperkuat peranan utama teknologi.

“Kami yakin dengan lintasan pertumbuhan kami kerana kami semakin hampir untuk merealisasikan visi kami untuk menyediakan perkhidmatan perumahan yang komprehensif dan boleh dipercayai kepada 300 juta isi rumah di China,” kata Peng menyimpulkan.