Beijing untuk mewujudkan sistem pelaporan kemalangan kenderaan tenaga baru

Pada Persidangan Teknologi Kenderaan Pintar dan Interkoneksi Antarabangsa ke-9 (CICV2022) yang diadakan pada 1 Ogos, Li Changqing, pemeriksa tahap kedua Biro Pembangunan Kualiti Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar (SAMR) China, mengatakan:Pentadbiran sedang menubuhkan sistem pelaporan kemalangan kenderaan tenaga baru dan telah menubuhkan rangkaian kerjasama penyiasatan kemalangan.

Selain itu, pemerintah mengeluarkan dokumen panduan kebijakan peraturan untuk peningkatan kendaraan jarak jauh dan OTA. Pentadbiran akan berusaha terutamanya dari empat aspek untuk mempromosikan pengembangan industri kenderaan pintar dan saling berkaitan yang kuat dan secara aktif meneroka pengawasan kotak pasir keselamatan kenderaan.

Pertama sekali, pihak berwajib akan memperbaiki dan memperbaiki undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan mekanisme pengawasan penarikan balik, memperluas ruang lingkup produk penarikan balik dari produk automotif ke produk kenderaan bermotor, dan secara beransur-ansur memperkenalkan langkah-langkah baru seperti penilaian kendiri keselamatan dan pelaporan kemalangan besar. Menggabungkan ciri digital kenderaan pintar dan saling berkaitan, rancangan pengawasan pintar baru juga akan dicadangkan.

Kedua, ia akan secara aktif meneroka pengawasan kotak pasir syarikat kereta. “Pengawasan kotak pasir” merujuk pada pertama kali menggambarkan ruang lingkup dan menerapkan langkah-langkah pengawasan yang inklusif dan berhemah untuk perusahaan dalam “kotak”. Pada masa yang sama, pihak berwajib akan mengawasi keseluruhan proses operasi untuk memastikan keselamatan pemeriksaan dan melakukan penilaian akhir.

Lihat juga:Pasaran kenderaan tenaga baru China pulih dengan kuat

Ketiga, pihak berkuasa bertujuan untuk meningkatkan infrastruktur berkualiti dan inovasi teknologi. Badan merancang untuk mewujudkan mekanisme gelung tertutup standard untuk penarikan produk dan keperluan keselamatan produk, Bekerjasama dengan jawatankuasa standard yang berkaitan untuk mempromosikan penarikan balik kenderaan pintar dan saling berkaitan dan perumusan standard keselamatan, Secara beransur-ansur mewujudkan sistem standard berdasarkan data besar mengenai kemalangan keselamatan dan penarikan balik, dan memperkuat pembinaan infrastruktur berkualiti dengan pihak berkuasa industri seperti platform data besar keselamatan kenderaan dan pangkalan penilaian keselamatan pemanduan autonomi untuk memberikan sokongan teknikal untuk pengawasan pasca pasaran kenderaan pintar dan saling berkaitan.

Akhirnya, usaha akan dilakukan untuk membentuk corak pembangunan keselamatan bersama. Pemerintah bertujuan untuk terus berinovasi dan mengoptimumkan model peraturan yang menyesuaikan diri dengan pengembangan kenderaan pintar dan saling berkaitan.Perusahaan juga harus melaksanakan tanggungjawab mereka dengan tegas, memperkuat kesedaran keselamatan, dan secara aktif memenuhi kewajiban keselamatan mereka berdasarkan inovasi teknologi. Institusi penyelidikan saintifik harus memberikan peranan penuh kepada peranan kumpulan pemikir dan menumpukan sumber penyelidikan yang unggul untuk melakukan penyelidikan yang sistematik dan mendalam mengenai keselamatan pemanduan autonomi dan IoV (Internet of Vehicles). Pengguna perlu meningkatkan kesedaran dan kemampuan pencegahan mereka terhadap risiko keselamatan baru, dan organisasi media juga harus secara aktif mempromosikan pembangunan industri automotif pintar dan saling berkaitan China yang selamat, sihat, dan kuat.