Beijing mengeluarkan pelan pelaksanaan untuk puncak karbon perindustrian

Pada 1 Ogos, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Nasional, dan Kementerian Ekologi dan Alam Sekitar mengeluarkan “Pelan pelaksanaan puncak karbon dalam sektor perindustrian.

Notis itu mencadangkan bahawa menjelang tahun 2025, rancangan penggunaan tenaga per unit nilai tambah perusahaan perindustrian dengan pendapatan lebih dari 20 juta yuan (AS $2,96 juta) akan dikurangkan sebanyak 13.5% berbanding tahun 2020, dan rancangan pengurangan pelepasan karbon dioksida per unit nilai tambah perusahaan perindustrian akan lebih besar daripada pengurangan pelepasan karbon dioksida seluruh masyarakat. Rancangan intensiti pelepasan karbon dioksida industri utama telah menurun dengan ketara. Matlamat negara adalah untuk memastikan pelepasan karbon dioksida dalam sektor perindustrian memuncak pada tahun 2030.

Dari segi tugas utama, kerajaan China akan menyesuaikan struktur perindustrian secara mendalam. Dianjurkan untuk mempromosikan pengoptimuman dan peningkatan struktur industri, dengan tegas mengekang pengembangan projek penggunaan tenaga tinggi dan pelepasan tinggi yang tidak sihat, dan mengembangkan industri hijau dan rendah karbon.

Dari segi penjimatan tenaga dan pengurangan karbon, China akan memberi tumpuan untuk mengawal penggunaan tenaga fosil, secara teratur mempromosikan pengurangan dan penggantian arang batu dalam industri seperti keluli, bahan binaan, petrokimia, dan logam bukan ferus, mengembangkan industri kimia arang batu moden secara stabil dan teratur, dan mempromosikan penggunaan arang batu yang cekap dan bersih mengikut kualiti dan klasifikasi. Kerajaan juga akan mempromosikan elektrifikasi tenaga industri, mempercepat pembinaan mikrogrid hijau industri, dan melaksanakan transformasi penjimatan tenaga dan pengurangan karbon.

Untuk mempromosikan pembuatan hijau, kilang hijau dan rendah karbon akan dibina. Ia akan memberi tumpuan untuk menyokong syarikat terkemuka dalam industri seperti kereta, mesin, elektronik, tekstil, dan komunikasi, dan memainkan peranan utama dalam bidang utama seperti integrasi rantaian bekalan dan pengurusan karbon rendah yang inovatif. Mereka akan menerapkan konsep hijau dan rendah karbon sepanjang keseluruhan proses reka bentuk produk, perolehan bahan mentah, pengeluaran, pengangkutan, penyimpanan, penggunaan, dan kitar semula.

Lihat juga:Shanghai mengeluarkan pelan pelaksanaan puncak karbon

Kerajaan China bersungguh-sungguh membangunkan ekonomi pekeliling. Jabatan kerajaan mendorong pemerintah tempatan untuk menggunakan tenaga boleh diperbaharui untuk menghasilkan hidrogen, dan mengoptimumkan struktur bahan mentah seperti industri kimia arang batu, ammonia sintetik, dan metanol. Melaksanakan pengurusan standard industri kitar semula sumber yang boleh diperbaharui seperti besi buruk, keluli, logam bukan ferus, kertas buangan, plastik, dan tayar buangan. Perniagaan yang memenuhi kriteria juga akan digalakkan untuk menerbitkan jejak karbon mereka.

Kerajaan China mengatakan akan mempercepat transformasi teknologi hijau dan rendah karbon industri. Ia akan mempromosikan terobosan inovatif dan aplikasi transformasi teknologi, proses, dan peralatan rendah karbon utama, dan mempromosikan pengurangan karbon dan dekarbonisasi industri melalui inovasi proses dan rekayasa ulang proses produksi.

Kerajaan juga memberi penekanan untuk secara aktif mempromosikan transformasi digital dalam sektor perindustrian. Menggalakkan integrasi mendalam teknologi maklumat dan pembuatan generasi baru. Negara ini menggunakan data besar, 5G, Internet industri, pengkomputeran awan, kecerdasan buatan, kembar digital, dan lain-lain, untuk meningkatkan proses dan peralatan industri dengan cara hijau dan rendah karbon.