Beijing membekalkan 100% tenaga bersih untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022

Pejabat Penerangan Majlis Negeri ChinaSidang akhbar diadakan pada hari Khamis pagi, di mana Li Sen, pengarah jabatan perancangan jawatankuasa penganjur, memperkenalkan rancangan pembangunan lestari Olimpik Hijau dan Sukan Olimpik Musim Sejuk dan Paralimpik Beijing.

Mewujudkan sistem pengurusan yang mampan

Buat pertama kalinya dalam sejarah Olimpik, Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing telah menggabungkan tiga standard antarabangsa-sistem pengurusan lestari untuk acara berskala besar, sistem pengurusan alam sekitar dan panduan tanggungjawab sosial, bagi jawatankuasa untuk menguruskan kelestarian secara berkesan di lebih daripada 50 bidang perniagaan di semua tempat. pekerjaan.

Buat kawasan persaingan ekologi

Memandangkan projek berkaitan salji terletak terutamanya di kawasan pergunungan, Suruhanjaya telah mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kesan alam sekitar. Tinjauan tumbuhan dan penilaian kesan alam sekitar telah dijalankan, dan langkah-langkah perlindungan telah dibentuk dari segi mengelakkan, mengurangkan, membina semula dan mengimbangi alam sekitar. Lindungi haiwan dan tumbuhan di kawasan persaingan melalui langkah-langkah seperti memasang laluan khas dan meletakkan sarang burung buatan. Pemulihan ekologi dilakukan secara serentak, dan sumber air hujan dan salji dikumpulkan, disimpan, dan dikitar semula dengan pelbagai cara.

Melaksanakan pengurusan karbon rendah

Gunakan sepenuhnya tempat Olimpik Beijing 2008 untuk membina tempat rendah karbon. Semua tempat memenuhi piawaian bangunan hijau. Semasa permainan, semua tempat akan menggunakan 100% tenaga hijau untuk bekalan kuasa dan membina sistem pengangkutan rendah karbon. Kenderaan penjimatan tenaga dan tenaga bersih akan menyumbang lebih daripada 80% kenderaan yang digunakan di Sukan Olimpik.

Menggalakkan pembangunan serantau

Dalam enam tahun persiapan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, Beijing dan Zhangjiakou telah berkembang pesat. Kereta Api Berkelajuan Tinggi Beijing-Zhangjiakou dan Lebuhraya Beijing-Li kini telah siap dan dibuka. Sistem rangkaian jalan raya telah diperbaiki, mewujudkan interkoneksi kemudahan pengangkutan. Kerjasama antara kedua-dua bandar dalam mengawal pasir dan air telah meningkatkan persekitaran wilayah dan susun atur kemudahan awam asas dengan ketara.

Lihat juga:Beijing akan menggunakan Sukan Olimpik Musim Sejuk sebagai landasan pelancaran global untuk renminbi digital

Fijiphilippines. kgm

Meningkatkan kualiti hidup rakyat adalah aspek penting dalam pembangunan mampan. Pembinaan industri perkhidmatan infrastruktur di Beijing dan Zhangjiakou dipercepat. Perkembangan industri berkaitan seperti ais dan salji telah membawa lebih banyak pekerjaan kepada masyarakat. Lebih jauh mempromosikan popularisasi dan promosi sukan ais dan salji di China.

Di samping itu, pada sidang media tersebut, Jawatankuasa Penganjur Olimpik Beijing melancarkan “Laporan Pra-Perlawanan mengenai Pembangunan Berkelanjutan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing”, yang merangkum hasil utama kerja lestari semasa persiapan untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk.