Beijing memasukkan syarikat perkongsian basikal Meituan Bicycle, Haro Travel, dan Didi Bicycle ke dalam sistem kredit pengangkutannya

Kemasukan syarikat basikal bersama Beijing dalam sistem pengawasan kredit nasional adalah untuk mengatur industri dengan lebih baik, melindungi hak pengguna, dan mempromosikan pengiriman basikal dan keselamatan data,Berita malam BeijingMelaporkan pada hari Rabu. Pada tahun 2022, industri pengangkutan Beijing akan mencapai liputan penuh penilaian dan pengawasan kredit di seluruh bandar.

Suruhanjaya Perhubungan Perbandaran Beijing akan melancarkan petunjuk mengenai penilaian kredit industri pengangkutan jalan raya dan basikal bersama, yang akan menjadi kumpulan kedua industri yang akan dinilai. Industri pertama dinilai pada 2021, termasuk pengangkutan penumpang, penyelenggaraan kenderaan bermotor dan latihan pemandu.

Tujuan utama standardisasi adalah untuk mengatur syarikat perkongsian basikal yang beroperasi di Beijing dengan lebih baik. Pada masa ini, syarikat perkongsian basikal merangkumi Meituan Bicycle, Haro Travel, Didi Bicycle, dll.

Agensi pengawalseliaan akan fokus pada penilaian kredit perusahaan dari segi kualitas layanan, produksi yang aman, operasi hukum, dan disiplin diri industri, dan mempromosikan perusahaan untuk beroperasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan. Syarikat diminta untuk melaksanakan tanggungjawab seperti perlindungan hak pengguna, penjadualan kenderaan, dan keselamatan data. Dan menggalakkan mereka untuk secara aktif meningkatkan kualiti perkhidmatan dan bersama-sama mengekalkan pesanan pasaran.

Secara khusus, terdapat 20 petunjuk penilaian kredit untuk industri basikal bersama, dengan jumlah skor 450 mata. Penunjuk terbahagi kepada dua kategori iaitu penunjuk mata bonus dan mata potongan. Terdapat 4 petunjuk mata tambahan dengan had atas 100 mata, dan 16 petunjuk penurunan mata dengan had atas 350 mata.

Lihat juga:Pengawal selia China memperkuat pengawasan basikal bersama dan syarikat penyewaan bank kuasa, termasuk Meituan

Petunjuk berkait rapat dengan pembangunan dan pengurusan industri. Sebagai contoh, untuk melindungi hak dan kepentingan pengguna, tiga indikator dicadangkan, termasuk fokus pada pengurusan dana, keselamatan data dan kualiti pembinaan basikal bersama. Syarikat yang gagal menyerahkan laporan penyimpanan dana tepat pada waktunya, mengalami kemalangan keselamatan rangkaian, atau menyebabkan korban jiwa kerana kualiti basikal akan ditolak dari skor.