Beijing mahu melihat peningkatan yang mantap dalam pembelian utama seperti kereta dan peralatan rumah

Pada hari Selasa,Majlis Negeri China mengeluarkan pakej dasar untuk membantu menstabilkan ekonomiDalam pakej tersebut, jawatankuasa tersebut mengemukakan langkah-langkah dan pengaturan kebijakan terperinci dalam enam aspek termasuk mata wang, kewangan, dan penggunaan, dan merancang untuk melihat peningkatan yang stabil dalam pembelian utama seperti kereta dan peralatan rumah tangga.

Kementerian Kewangan dan Pentadbiran Perpajakan Negeri juga telah mengeluarkan pengumuman mengenai pengurangan dan pengecualian cukai pembelian kenderaan penumpang tertentu. Untuk kereta penumpang dengan anjakan 2.0L dan ke bawah (9 tempat duduk dan ke bawah), tarikh pembelian adalah dari 1 Jun hingga 31 Disember 2022, dan harga seunit (tidak termasuk cukai nilai tambah) tidak melebihi 300,000 yuan (US $45,030) Sekiranya, cukai pembelian kenderaannya akan dikenakan separuh.

Di samping itu, pemerintah juga akan mengoptimumkan pelaburan, pembinaan dan pengoperasian cerucuk pengisian (stesen) untuk kenderaan tenaga baru, dan secara beransur-ansur mencapai liputan penuh kemudahan pengisian di komuniti kediaman dan tempat letak kereta komersial. Kerajaan juga ingin mempercepat pembinaan cerucuk pengisian di kawasan perkhidmatan lebuh raya dan terminal penumpang.

Beijing juga akan mencabut sepenuhnya semua dasar tempatan yang menyekat penjualan kereta terpakai bukan tempatan, menghapuskan sekatan di seluruh negara mengenai penempatan semula kereta terpakai kecil yang tidak beroperasi yang memenuhi piawaian pelepasan V nasional, dan meningkatkan peraturan pendaftaran dan pemfailan entiti pasaran kereta terpakai dan pendaftaran transaksi kenderaan. Sambil meningkatkan sistem pendedahan maklumat perlindungan alam sekitar untuk kereta import selari, kota ini juga berusaha untuk menyokong kawasan pelabuhan import kereta.

Lihat juga:IDC: Q1 Kadar penembusan pemanduan autonomi L2 di pasaran kereta penumpang China mencapai 23.2%

Cui Dongshu, setiausaha agung Persatuan Kereta Penumpang China, mengeluarkan dokumen yang menyatakan bahawa dengan melaksanakan langkah-langkah untuk mengurangkan separuh cukai pembelian kereta sebanyak 60 bilion yuan (AS $9 bilion), kumpulan pengguna arus perdana harus melihat pemulihan keyakinan, dan pada masa yang sama tekanan pembelian kumpulan pengguna arus perdana Akan dikurangkan. Hasilnya adalah peningkatan penjualan sebanyak 2 juta unit dan kembali normal tidak lama lagi.

Terpengaruh dengan wabak itu, pada pertengahan Mei, Persatuan Kereta Penumpang China meramalkan bahawa penjualan runcit kenderaan akan menjadi sekitar 19 juta pada tahun 2022, penurunan dari tahun ke tahun sekitar 5%. Melalui pelaksanaan sejumlah kebijakan baru seperti insentif cukai pembelian dan promosi promosi yang diperpanjang, penjualan runcit domestik akan mencapai 21 juta kenderaan pada akhir tahun ini, dan kenaikan kebijakan yang diharapkan akan mencapai sekitar 2 juta kenderaan dibandingkan dengan ketika kebijakan tersebut tidak dilaksanakan.