Beijing akan menghentikan tunjuk ajar dalam talian untuk pelajar sekolah menengah semasa percutian musim sejuk

Kewangan lewatMelaporkan pada hari Khamis bahawa pengawal selia Beijing telah mewawancarai sejumlah syarikat bimbingan dalam talian terkemuka minggu ini, termasuk Yuanfudao, Zuoye Gang, Gaotu dan NetEase Youdao, untuk meminta mereka berhenti menjual kursus yang disasarkan kepada pelajar sekolah menengah semasa percutian musim sejuk dan mengembalikan sebarang bayaran yang dibayar.

Tindakan ini tidak menghairankan kerana   & nbsp yang baru dilaksanakan; Dasar “pengurangan berganda” menghendaki pelajar sekolah menengah tidak menerima tunjuk ajar pada hari cuti dan hujung minggu.

Sebelum ini, dasar “pengurangan berganda” di banyak wilayah di negara ini melarang bimbingan mata pelajaran pendidikan wajib untuk pelajar sekolah rendah dan menengah. Banyak orang dalam industri ini percaya bahawa ini mungkin menjadi penyangga terhadap langkah penyesuaian.

Seorang pekerja sebuah syarikat bimbingan dalam talian yang besar mengatakan bahawa selepas dasar “pengurangan berganda”, kursus sekolah menengah semasa percutian musim sejuk tidak terjejas, dan jumlah pemohon meningkat berbanding tahun lalu. “Saya fikir akan ada pertumbuhan dalam industri [sekarang]. Saya tidak menyangka ia akan berhenti begitu tiba-tiba,” tambahnya.

Lihat juga:ByteDance dengan bersungguh-sungguh merombak pendidikan dan sepenuhnya meninggalkan kursus bimbingan kurikulum untuk pelajar pendidikan wajib

Harga kursus bimbingan untuk pelajar sekolah menengah di Beijing nampaknya seperti ini: 20 yuan setiap kelas dalam talian dan 40-80 yuan setiap kelas di luar talian. Di samping itu, firma bimbingan swasta utama hanya boleh menjadi bukan untung, yang bermaksud bahawa pendapatan dan keuntungan yang mereka perolehi hanya dapat digunakan untuk menjaga syarikat berjalan, bukan untuk membayar dividen kepada pemegang saham.