Baoneng Automobile melancarkan kumpulan pemberhentian kedua lebih daripada 65% pekerja

Baoneng Automobile, pembuat kenderaan tenaga baru yang berpusat di Shenzhen, meneruskan pemotongan pekerjaan kedua pada 22 Julai setelah memulakan pemotongan pekerjaan pada awal 2021, lapor TIME pada hari Selasa. Baoneng belum mengulas secara terbuka mengenai perkara itu.

Dengan pelaksanaan kumpulan pemberhentian kedua, jumlah pekerja Baoneng merosot. Seorang pekerja dari bahagian penjualan Baoneng Automobile mengatakan kepada Times Automobile, “Bahagian automotif telah memberhentikan pekerja dari sekitar 23.000 tahun lalu menjadi sekitar 8.400 sekarang, dan terus memberhentikan ratusan pekerja setiap minggu. Lebih daripada 65%.”

Zhang Feng, seorang pekerja yang baru saja mengundurkan diri dari Baoneng Automobile, mengatakan kepada Times Automobile bahawa Baoneng telah melaksanakan dua rancangan pemberhentian tahun ini. Pusingan pertama bermula pada bulan Februari tahun ini, dan nisbah pemberhentian keseluruhan adalah sekitar 30%. Kumpulan kedua bermula pada 22 Julai, dan pemotongan pekerjaan dijangka lebih besar daripada yang pertama.

Pada masa yang sama, masalah tunggakan gaji semakin meningkat. Zhang Feng mengatakan bahawa adalah perkara biasa bagi Baoneng untuk membayar gaji pekerja, menangguhkan bonus akhir tahun, dan menangguhkan pembayaran jaminan sosial. “Bonus akhir tahun dua bulan yang dijanjikan tahun lalu belum dibayar. Gaji untuk bulan Mei dibayar pada 10 Julai tahun ini, dan gaji untuk bulan Jun dan Julai belum diselesaikan.”

Ketika Baoneng pertama kali memasuki industri automotif, dia terkenal dengan kehebatannya dan meninggalkan kesan bahawa dia mempunyai poket dalam.

Pada tahun 2018, Yao Zhenhua, pengasas dan ketua Baoneng Group, mengumumkan bahawa syarikat itu akan melabur 10 bilion yuan (AS $1.54 bilion) dalam penyelidikan dan pengembangan kereta baru Qoros selama lima tahun berturut-turut. Pada bulan November 2020, Yao Zhixiang tetap tidak berubah, menyatakan bahawa dia akan “berusaha untuk membangun Baoneng Automobile menjadi kumpulan automobil dengan daya saing dan pengaruh antarabangsa yang kuat dalam 10-15 tahun.”

Pada 15 Jun, Baoneng Group dan Guangzhou Development Zone mengadakan upacara menandatangani perjanjian kerjasama strategik. Perusahaan milik negara di Zona Pembangunan Guangzhou akan melabur 12 miliar yuan dalam kenderaan tenaga baru Baoneng. Walaupun begitu, ini tidak memberi keyakinan yang cukup kepada pekerja syarikat.

Hari ini, model Baoneng yang dikembangkan sendiri belum dilancarkan, tetapi syarikat itu telah mula memberhentikan sebilangan besar pekerja.

Lihat juga:Xiaopeng Motors melancarkan kumpulan pertama stesen pengecasan super di sepanjang lebuh raya

Pada pandangan Zhang Feng, Baoneng telah membuka ratusan pengedar sebelum pangkalan pembuatannya dimasukkan ke dalam pengeluaran, membuang banyak sumber kewangan dan tenaga kerja. “Pembiayaan 12 bilion yuan tidak jelas, dan saya tidak tahu berapa banyak wang yang ada”, sehingga kakitangan kewangan sering didesak setiap hari, tetapi mereka tidak berani membuat janji.