Baidu untuk mempercepat pemasangan sistem autopilot Apollo dalam kereta pengeluaran

Enjin carian China dan gergasi kecerdasan buatan Baidu Corp pada hari Isnin mengumumkan bahawa ia merancang untuk memasang sistem autopilot Apollo pada sekurang-kurangnya satu model pengeluaran setiap bulan pada separuh kedua 2021, dengan tujuan untuk memasang sekurang-kurangnya enam model.

Naib Presiden Kanan Baidu Li Zhenyu memberitahu pemberita di Pameran Auto Shanghai 2021 bahawa Baidu juga merancang untuk memasang penyelesaian Apollo dalam 1 juta kereta dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang. Tahun ini adalah kali pertama Baidu telah mengambil bahagian dalam acara itu sebagai peserta pameran bebas.

Penyelesaian pemanduan pintar Apollo Baidu sering menjadi tumpuan ketika menunjukkan kekuatan syarikat dalam pengangkutan pintar, dan acara hari Isnin tidak terkecuali.

Menurut Li, perbatuan ujian jalan memandu autonomi L4 telah melebihi 10 juta kilometer, dan Baidu menjadi syarikat China pertama yang mencapai kejayaan ini. Ujian simulasi memandu autonomi Apollo telah melebihi satu bilion kilometer, sementara peta ketepatan tinggi dikemas kini setiap minit.

Penyelesaian pemanduan autonomi Apollo yang kini ditawarkan oleh Baidu kepada pembuat kenderaan seperti Weltmeister, Toyota, Geely, Ford dan GAC termasuk Apollo Navigation Pilot (ANP) dan Apollo Valet Parking (AVP) berasaskan visi. Syarikat itu berkata sistem pintar ini membolehkan kenderaan memandu dengan selamat di bandar-bandar dengan keadaan jalan yang kompleks seperti Beijing, Shanghai dan Guangzhou.

Dalam kes khusus Guangzhou, Baidu telah menyelesaikan fasa pertama projek pengangkutan pintar, yang melibatkan penggunaan infrastruktur jalan pintar Apollo V2X (kereta ke semua perkara) dan Apollo Mobile as Service (MaaS) semasa percutian Tahun Baru Cina.

Pelan itu meliputi 102 persimpangan di Daerah Huangpu, Guangzhou, menggunakan armada lima model berbeza termasuk Apollo RoboTaxi dan RoboBus. Rancangan ini membolehkan penumpang tempatan menggunakan Peta Baidu atau aplikasi Apollo Go untuk mendapatkan perkhidmatan pengangkutan pintar berdasarkan permintaan.

Baidu mengumumkan pada majlis itu bahawa ia merancang untuk membawa ANP ke jalan bandar dan lebuh raya di 20 bandar raya tahun ini, mencapai 100 bandar menjelang 2023.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Baidu mengumumkan dalam surat kepada para pemegang saham bahawa Baidu telah melabur lebih daripada $15 bilion dalam penyelidikan sejak sedekad yang lalu

Syarikat yang disenaraikan Nasdaq juga mengumumkan peningkatan kepada penyelesaian awan pintarnya, yang dapat membantu syarikat kereta yang membangunkan kereta memandu sendiri memendekkan kitaran penyelidikan dan pembangunan dari tujuh tahun semasa hingga hanya enam bulan.

Penyelesaian yang ditingkatkan dapat membantu rakan kongsi “meningkatkan proses pengeluaran mereka, memahami keselamatan pengguna dan kereta… Syarikat automotif akan dapat mempercepat pengembangan teknologi pemanduan autonomi dan rancangan pengeluaran massa,” kata Baidu, Ia menambah bahawa ia telah memasuki kerjasama strategik dengan Chery Automobile sebagai sebahagian daripada usaha syarikat yang lebih luas untuk membantu rakan kongsi dalam membangunkan barisan pengeluaran AI.

Li berkata Baidu juga akan mengembangkan saiz pasukannya tahun ini, dan 90% pekerja baru akan didedikasikan untuk penyelidikan dan pembangunan.

“Langkah ini akan membantu mempercepat penyebaran perniagaan Robotaxi Baidu, Apollo GO secara besar-besaran, dan mengembangkan penyelesaian untuk memenuhi keperluan yang berkembang dalam proses pengkomersialan pemanduan autonomi,” katanya.