Baidu Netdisk menafikan semakan manual foto pengguna

Baidu Netdisk, produk penyimpanan awan gergasi teknologi China Baidu, mengeluarkan kenyataan pada petang 18 Ogos, menafikan khabar angin yang beredar di media sosialSyarikat ini secara manual mengkaji foto yang dihoskan oleh pengguna akhir di platformnya.

Menurut tangkapan skrin video dalam talian, seorang lelaki mengaku sebagai juruaudit cakera dalam talian Baidu sambilan. “Mengapa gadis-gadis suka mengambil gambar selfie begitu banyak? Pekerjaan saya hampir membuat saya buta dalam menapis gambar yang mereka muat naik,” keluhnya. Juruaudit juga mendedahkan beberapa gambar yang diminta untuk ditinjau yang nampaknya menunjukkan foto privasi wanita dan halaman pendaftaran yang disyaki milik salah seorang juruaudit dalam talian syarikat itu.

Video ini menimbulkan kebimbangan di kalangan netizen mengenai keselamatan maklumat mereka sendiri.1 netizen WeiboMenulis, “Saya selalu berfikir bahawa Baidu Netdisk menggunakan tinjauan mesin, tetapi saya tidak menyangka pengulas sebenar dapat menyiarkan tangkapan skrin foto pengguna ke Internet.”

Perlu diperhatikan bahawa tangkapan skrin menunjukkan bahawa juruaudit yang disebutkan di atas menemui pekerjaan sambilan di platform yang disebut “Youth League”. Yang lain menyiarkan video pendek yang menyebut platform pencarian pekerjaan sambilan yang sama.

Lihat juga:Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat membetulkan had kelajuan muat turun platform cakera dalam talian

Fungsi dalam talian Baidu Netdisk termasuk sembang kumpulan, sandaran buku alamat, album foto, pengurusan pintar, pengimbasan dokumen dan ciri-ciri lain. Kenyataan yang dikeluarkan oleh Baidu Netdisk menekankan bahawa keselamatan dan privasinya telah memperoleh tiga sijil, dan tidak ada tahap tinjauan manual foto pengguna.