Baidu Mengumumkan Hasil Suku Pertama yang Kuat Didorong oleh Perniagaan Awan dan Kecerdasan Buatan

Baidu, mesin pencari China dan gergasi kecerdasan buatan, melaporkan kenaikan pendapatan suku pertama sebanyak 25% pada hari Selasa dari tahun sebelumnya, mengalahkan jangkaan penganalisis.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing itu melaporkan jumlah pendapatan 28.13 bilion yuan ($4.38 bilion) untuk tiga bulan yang berakhir pada bulan Mac, berbanding dengan anggaran purata 27.3 bilion yuan ($4.2 bilion).

Hasil yang kuat sebahagiannya didorong oleh pendapatan bukan iklannya, yang meningkat 70 peratus tahun ke tahun kepada 4.2 bilion yuan ($646 juta), termasuk perniagaan awan, AI dan pengangkutan pintar syarikat.

Walaupun terdapat persaingan yang semakin meningkat dari pesaing seperti ByteDance, Alibaba dan Tencent, Baidu berjaya menghasilkan pendapatan pemasaran dalam talian sebanyak RMB 16.3 bilion ($2.48 bilion), meningkat 27% dari tahun ke tahun.

Pengguna aktif bulananAplikasi BaiduIa meningkat kepada 558 juta, dengan peratusan pengguna log masuk harian mencapai lebih dari 75% pada bulan Mac 2021, kata syarikat itu.

Dalam panggilan pendapatan, Baidu menjangkakan pendapatan 29.7 bilion yuan ($4.5 bilion) hingga 32.5 bilion yuan ($5 bilion) untuk suku kedua.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Robin Li berkata dalam satu panggilan persidangan: “Kami melihat peluang besar untuk menyediakan perkhidmatan bukan pengiklanan untuk memenuhi keperluan pangkalan pengguna kami yang besar. Apabila anda menggabungkannya dengan pertumbuhan yang kuat dalam perniagaan kecerdasan buatan kami, pendapatan bukan iklan dapat melebihi pendapatan iklan dalam inti Baidu dalam tiga tahun ke depan”.

“Kami akan terus berinvestasi besar dalam penjualan, R&D, dan operasi untuk mendukung pertumbuhan pesat bisnis kami yang berbasis AI,” tambah CFO Herman Yu.

Lihat juga:Dalam surat kepada para pemegang saham, Ketua Pegawai Eksekutif Baidu menyatakan bahawa Baidu telah melabur lebih daripada $15 bilion dalam penyelidikan dalam dekad yang lalu

Dengan memanfaatkan kemampuan AI, Baidu mula melabur dalam pemanduan autonomi 8 tahun yang lalu. Sistem pemanduan autonominya, Apollo, kini menyokong pelbagai model perniagaan syarikat, termasukPerkhidmatan robotaxi, pembuatan kenderaan elektrik (EV), dan perkhidmatan perisian untuk OEM (Original Equipment Manufacturer).

Semasa Shanghai Auto Show bulan lepas, Baidu mengumumkan rancanganPra-pemasangan ApolloDari sekurang-kurangnya satu model yang dihasilkan secara besar-besaran setiap bulan pada separuh kedua 2021, sasarannya adalah sekurang-kurangnya enam model secara keseluruhan.

Pada masa ini, lebih daripada 10 pembuat kereta domestik dan multinasional telah menandatangani perjanjian dengan Baidu untuk memasang Apollo dalam kereta baru, tambah Yu.

Syarikat itu juga bekerjasama dengan Geely, pengeluar kereta China dan pemilik Volvo untuk menubuhkan Jidu Electric Vehicle Company. Xia Yiping, Ketua Pegawai Eksekutif modal teroka yang baru dilantik, memberitahuReutersSyarikat itu akan melabur 50 bilion yuan ($7.7 bilion) untuk menghasilkan kereta pintar dalam tempoh lima tahun akan datang.

Saham Baidu yang disenaraikan Nasdaq melonjak 3.5 peratus dalam perdagangan premarket sebelum ditutup turun 0.17 peratus pada $188.88 pada hari Selasa. Syarikat itu memperoleh penyenaraian sekunder di Hong Kong pada bulan Mac, mengumpulkan $3.1 bilion.