Baidu menguji teksi tanpa pemandu berbayar di bandar-bandar China

Syarikat pencarian gergasi dan kecerdasan buatan China Baidu telah mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa yang berkaitan untuk membolehkan pengguna menggunakan kereta memandu sendiri di Cangzhou, Hebei. Kemajuan ini menandakan usaha Baidu untuk mengewangkan platform Apollo yang dibangunkan sendiri, satu lagi peristiwa penting bagi syarikat itu.

Biadu berkata pada hari Isnin bahawa syarikat itu dibenarkan untuk mengkomersialkan 35 kenderaan di Cangzhou, yang akan membolehkan syarikat meneroka pelbagai mekanisme untuk mengecas pelanggan, termasuk diskaun, tiket ujian dan pembayaran sukarela oleh penunggang. Percubaan pembayaran adalah yang pertama di China.

Syarikat teknologi itu juga memperoleh 10 lesen lain untuk menguji kenderaan tanpa pemandu sepenuhnya di Cangzhou, syarikat pertama di bandar untuk mendapatkan lesen sedemikian.

Armada Apollo Go Robotaxi Baidu telah beroperasi di pusat bandar Cangzhou sejak Ogos 2020, dan penumpang boleh menggunakan telefon pintar mereka untuk menaiki Robotaxi secara percuma. Walaupun kenderaan ini sepenuhnya autonomi, sebagai langkah keselamatan, kenderaan ini membawa pekerja di tempat duduk pemandu.

Lihat juga:Raksasa teknologi China Baidu meningkatkan pelancaran kereta memandu sendiri

Untuk mendapatkan permit Cangzhou, Baidu dikehendaki menyelesaikan ujian 50,000 kilometer di jalan terbuka dengan kemalangan sifar.

Baidu Apollo sebelum ini telah dilesenkan untuk menguji kenderaan tanpa pemandu di Changsha dan Beijing menjelang akhir tahun 2020. Di tempat lain, syarikat itu telah mendapat persetujuan di California untuk menjalankan ujian tanpa pemandu di jalan raya.

Baidu, yang tersenarai di Nasdaq, telah melabur dalam pengangkutan pintar sejak 2013. Teknologi pemanduan autonomi Apollo yang dikembangkan sendiri adalah salah satu platform terbuka terkemuka di dunia dengan lebih daripada 210 rakan kongsi.

Armada Apollo telah berkembang menjadi 500 kenderaan, dan ujian jalan terbuka telah dilaksanakan di hampir 30 bandar di seluruh dunia, dengan jarak tempuh ujian kumulatif lebih dari 7 juta kilometer. Baidu mengatakan bahawa perkhidmatan Apollo Go Robotaxi telah mendorong lebih dari 210,000 penumpang setakat ini dan mengumumkan niatnya untuk memperluas armada ke 30 bandar dalam tiga tahun akan datang.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing juga sedang bersedia untuk penyenaraian sekunder di Bursa Saham Hong KongPenggalangan danaDengan menjual 95 juta saham, sekurang-kurangnya HK $28 bilion (AS $3.6 bilion) boleh diperolehi.

Baidu akan menentukan harga akhir sahamnya pada hari Rabu sebelum memulakan perdagangan di pasaran Hong Kong pada 23 Mac.