Baidu memimpin dalam melepaskan standard bas memandu sendiri pertama di industri

Baru-baru ini, di bawah bimbingan China ITS Industry Alliance, “Standard Persatuan Bas Autonomi“Dilancarkan secara rasmi, digubal bersama oleh Baidu, Institut Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Pusat Inovasi Industri Sistem Pengangkutan Pintar Masa Depan Shenzhen (Shenzhen Zhilian), Universiti Tongji, Teknologi Thermo, Jinlong, Pusat Inovasi Teknologi Pintar Hunan Xiangjiang, ZTE, dan Geely.

Piawaian ini merangkumi dua bahagian: “Bas pemanduan autonomi Bahagian 1: Keperluan Teknikal untuk Operasi Kenderaan” dan “Bas pemanduan autonomi Bahagian 2: Kaedah dan Keperluan untuk Fungsi Memandu Autonomi”, yang terutama mengatur keselamatan kenderaan, keselamatan maklumat, dan keselamatan operasi bas pemanduan autonomi, Keperluan teknikal untuk fungsi autonomi dan aspek lain.

Antaranya, bahagian pertama “Keperluan Teknikal untuk Operasi Kenderaan” bertujuan untuk memeriksa operasi bas L4 dan meningkatkan keselamatan dan kecekapan perkhidmatan pengangkutan penumpang dalam bidang bas autonomi.

Bahagian kedua, “Kaedah dan Keperluan Fungsi Memandu Automatik”, mengemukakan keperluan dan kaedah penilaian yang jelas untuk fungsi autonomi bas autonomi, dan bertujuan untuk mencapai pengesahan komprehensif mengenai fungsi autonomi kenderaan melalui ujian gabungan lapangan dan jalan yang lengkap.

Banyak bandar di China telah melancarkan operasi demonstrasi kenderaan awam autonomi. Pada bulan April 2021, bas memandu sendiri Baidu mula beroperasi di Daerah Yongzhou, Chongqing, mewakili bas memandu sendiri pertama di China yang terbuka untuk umum. Laluan operasi dua hala hampir 10 kilometer, dan 3 bas autonomi dimasukkan.

Lihat juga:WeRide Robobus mula beroperasi di Guangzhou

Pada bulan Julai 2021, barisan pengalaman bas memandu sendiri L4 pertama di utara China dibuka di Cangzhou, Hebei, dan tiga bas memandu sendiri mula beroperasi. Pada bulan Ogos 2021, bas memandu sendiri pertama di Shanghai secara rasmi dibuka untuk umum di tepi Danau Dishui, dan warga tempatan dapat membuat janji untuk menikmati pengalaman menunggang.

Menurut “Pelan Operasi Projek Jalur Memandu Autonomi Kumpulan Pengangkutan Awam Guangzhou” yang dikaji dan disetujui pada bulan September 2021, Guangzhou akan membuka 6 jalur pemanduan autonomi secara berperingkat dan merancang untuk dilengkapi dengan 50 kenderaan autonomi.

Oleh kerana semakin banyak bas memandu sendiri dimasukkan ke dalam operasi demonstrasi, pengenalan standard keselamatan teknikal yang relevan menjadi semakin mendesak. Pelepasan piawaian di atas diharapkan dapat mendorong peningkatan berterusan piawaian industri yang relevan dan memberikan jaminan yang diperlukan untuk pengembangan standard keselamatan untuk kereta penumpang bebas.