Baidu membelanjakan 2 bilion yuan untuk mendaftarkan syarikat kenderaan elektrik, secara rasmi melancarkan kerjasama baru dengan Geely

Syarikat enjin carian dan kecerdasan buatan China Baidu Inc telah menyelesaikan pendaftaran syarikat kenderaan elektrik (EV) baru, secara rasmi menandakan pelancaran usaha sama barunya dengan pembuat kereta Geely.

Menurut platform data perusahaan Qichacha, syarikat kenderaan elektrik baru itu didaftarkan di Shanghai pada hari Selasa sebagai “Jidu Automobile” (), dengan modal berdaftar 2 bilion yuan ($309 juta).

Lembaga pengarah syarikat baru mempunyai lima kerusi. Seseorang yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu memberitahu Pandaily bahawa Ketua Pegawai Eksekutif yang baru dilantik Xia Yiping, tiga pengarah Baidu yang lain dan seorang pengarah Geely akan menghadiri mesyuarat itu.

Skop perniagaan Jidu Automobile termasuk perkhidmatan teknikal dan pembangunan teknikal kenderaan tenaga baru (NEV) dan bahagian yang berkaitan, pengeluaran kenderaan, dan pembuatan dan penjualan kereta, bahagian auto dan aksesori.

Pada awal Januari, Baidu mengumumkan perkongsian strategik dengan Zhejiang Geely Holding Group yang bertujuan untuk mengeluarkan kenderaan elektrik. Sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk menubuhkan sebuah syarikat kenderaan elektrik pintar, Baidu akan menyediakan perisian on-board, sementara Geely akan menyediakan keupayaan kejuruteraannya, dan kereta penumpang baru akan dihasilkan di kilang Geely.

Baidu sebelum ini mengesahkan kepada Pandaily bahawa ia akan memegang kepentingan majoriti dan hak mengundi mutlak dalam syarikat baru itu, manakala Geely akan memegang kepentingan minoriti.

Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Li Yanhong berkata pada panggilan persidangan pendapatan suku keempat pada Februari tahun ini bahawa Baidu akan melancarkan sebuah kereta elektrik baru dalam masa tiga tahun.

Syarikat itu mengesahkan pelantikan Xia Yiping sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat EV baru pada hari Isnin. Xia Yiping adalah pengasas bersama dan ketua pegawai teknologi platform perkongsian basikal Mobike.

Lihat juga:Xia Yiping, pengasas bersama Mobike, disahkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Kenderaan Elektrik Baidu-Geely yang baru

Selepas beberapa pertemuan dengan bekas eksekutif Baidu, Ren Xuyang dan Li Yanhong, Xia Wei bersetuju untuk memegang jawatan itu, katanya dalam temu bual sebelum iniTaman Geek.

Xia Yiping akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Jidu Automobile. (Sumber gambar: Baidu)

“Dalam peralihan dari diesel ke elektrik, saya percaya persaingan seterusnya dalam industri adalah untuk menghasilkan kereta yang benar-benar bersambung dan pintar,” kata Xia. “Setelah memikirkannya sebentar, saya percaya di situlah minat dan cita-cita asal saya berada”.

“Konsep kereta elektrik sama sekali tidak baru, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kereta EV benar-benar mencapai tahap penggunaan massa, dan sangat penting bagi lebih banyak orang untuk menggunakan dan menikmati kereta elektrik. Begitu juga dengan pemanduan autonomi-langkah seterusnya adalah untuk menjadikan kereta memandu sendiri L4 menjadi kenyataan dan melancarkannya ke ratusan ribu rumah, “katanya, sambil menambah bahawa ini akan menjadi misi EV baru dalam tiga tahun akan datang.

Xia Wei juga menegaskan bahawa Baidu dan Geely mempunyai cara berfikir yang sama dalam pembangunan produk, dan beliau berharap kerjasama ini akan menjadi contoh utama dalam industri.

Baidu adalah syarikat perisian sumber terbuka, sementara Geely adalah syarikat perkakasan sumber terbuka-itulah sebabnya kedua-dua syarikat dapat bersatu,” katanya. “Pada masa lalu, syarikat Internet dan pembuat kenderaan tradisional mempunyai perbezaan kognitif yang signifikan dari segi kecekapan operasi dan proses pengurusan, dan sukar untuk bergabung antara satu sama lain.”

“Dengan Baidu dan Geely, saya harap kami dapat menunjukkan bahawa melalui kerjasama strategik dengan syarikat automotif, adalah mungkin untuk berjaya menggunakan teknologi dan kemahiran terbaik kedua-dua pihak untuk membuat produk yang baik. Pada masa yang sama, saya ingin menunjukkan bahawa mungkin untuk mengkomersialkan dan memasarkan keupayaan perisian syarikat teknologi,” tambahnya.

Pangkalan casis EV sumber terbuka Geely, yang dikenali sebagai Sustainable Experience Architecture (SEA), adalah platform 18 bilion yuan ($2.7 bilion) yang bergantung pada penggunaan aluminium untuk menjadikan kenderaan lebih ringan dan sistem stereng depan yang stabil.

Model generasi akan datang dijangka dijual di bawah jenama baru dan dilengkapi dengan infrastruktur sambungan Internet lengkap Baidu, termasuk platform memandu sendiri Apollo, platform bantuan suara DuerOS dan Peta Baidu.

Laporan kewangan Baidu untuk suku keempat 2020 melebihi jangkaan, dengan pendapatan bukan pemasaran meningkat 52% tahun ke tahun, termasuk perniagaan awan dan memandu sendiri.