Baidu dan Pony.ai mendapat lesen memandu ujian lebuh raya

Pada mesyuarat tahunan ke-23 Persatuan Sains dan Teknologi China pada hari Rabu, Baidu dan Pony.ai menerima pemberitahuan ujian bas jalan pertama.

Beijing kini menjadi pusat pengembangan AI dan pengangkutan pintar, dan juga merupakan kota pertama di China yang membuka dan menyeragamkan ujian jalan pemanduan autonomi. Pada tahun 2017, Beijing mengeluarkan peraturan pengurusan ujian jalan raya autonomi pertama di negara ini. Sehingga April 2021, Beijing telah mengeluarkan lesen ujian untuk 87 kenderaan memandu sendiri dari 14 syarikat yang berbeza, dan telah membuka 200 bahagian jalan dengan panjang keseluruhan hampir 700 kilometer untuk tujuan ujian. Setakat ini, kenderaan autonomi telah menempuh perjalanan sejauh 26,000 kilometer dengan selamat di kawasan ujian ini. Pada masa ini, Beijing berada di antara yang terbaik dalam ujian pemanduan autonomi.

Pada bulan April 2021, setelah Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing menubuhkan zon demonstrasi pemanduan autonomi peringkat tinggi sendiri, ia mula membina zon perintis untuk polisi kenderaan rangkaian pintar. Projek ini mendorong aplikasi dan promosi produk dan teknologi baru untuk kenderaan rangkaian pintar.

Pada bulan April, Baidu Apollo memenuhi syarat untuk menguji kenderaan autonomi pada waktu malam dan dalam keadaan cuaca khas di China. Sejak itu, syarikat itu telah meneroka senario yang lebih kompleks. Setakat ini, Baidu telah memperoleh lebih daripada 300 lesen ujian memandu sendiri di seluruh negara, lebih banyak daripada syarikat China yang lain.

Lihat juga:Baidu melancarkan projek perintis teksi Apollo Robotaxi di Guangzhou

Ditubuhkan pada 2016, Pony.ai mengumumkan pada Julai bahawa ia akan menawarkan perkhidmatan Robotaxi di Shanghai dan beroperasi di jalan-jalan utama di daerah Jiading. Sehingga Februari 2021, sekurang-kurangnya $1.1 bilion telah dikumpulkan dengan penilaian lebih tinggi daripada $5.3 bilion.