Baidu dan BAIC Group bekerjasama untuk mengembangkan teksi robot pendaratan bulan Apollo

Raksasa teknologi China Baidu akan bekerjasama dengan jenama kenderaan elektrik BAIC Group ARCFOX untuk mengembangkan “Apollo Moon”, generasi baru teksi automatik yang akan dihasilkan secara besar-besaran.

Kitaran operasi satelit Apollo dijangka melebihi lima tahun. Setiap kereta berharga 480,000 yuan ($75,000), hanya satu pertiga daripada kos kereta memandu sendiri L4 biasa.

Baidu Apollo telah mula melancarkan perkhidmatan teksi Robotaxi di Beijing (baru-baru ini di kawasan Tongzhou), Shanghai, Guangzhou, Chongqing dan bandar-bandar lain.

Kedua-dua syarikat itu merancang untuk menghasilkan 1,000 teksi robot dengan teknologi memandu sendiri Tahap 4 dalam masa tiga tahun.

Li Zhenyu, naib presiden kanan korporat Baidu dan pengurus besar kumpulan perniagaan pemanduan pintar, berkata: “Seawal tahun 2017, Baidu menjalin kerjasama strategik dengan BAIC Group. Pelancaran Apollo Moon adalah kejayaan penting.”

Apollo Moon menggunakan seni bina “ANP-Robotaxi” untuk mengurangkan berat kit kenderaan memandu sendiri, sambil berkongsi data kenderaan memandu pintar untuk membuat ekosistem maklumat gelung tertutup, yang akan memastikan pengalaman pengguna yang hebat.

Kedua-dua syarikat itu menyatakan dalam pengumuman itu: “Berbanding dengan generasi sebelumnya, prestasi keseluruhan Apollo Moon akan meningkat 10 kali ganda, mencapai kadar kejayaan teksi 99,99% di lanskap bandar yang kompleks, dan mencapai pengalaman pemanduan tanpa pemandu yang setara dengan pemandu manusia.”

BAIC Automobile adalah permulaan kenderaan elektrik. Setakat ini, syarikat itu telah berkembang dengan pesat. Syarikat itu mengumumkan awal bulan ini bahawa ia akan menggunakan sistem operasi Harmony Huawei dalam model Arcfox Alpha S Huawei HI dan model SUV petrol baru, yang keduanya akan dilancarkan akhir tahun ini.

Lihat juga:BAIC Automobile akan menggunakan Huawei HarmonyOS pada model SUV baru

Sejak Baidu memulakan penyelidikan dan pengembangan robotaxis pada tahun 2019, syarikat itu telah mengumpulkan 2.900 paten pemanduan pintar dan 244 lesen ujian jalan raya. Saingan utamanya, syarikat pemanduan autonomi global WeRide, telah memperoleh a pada bulan AprilLesenUji dua kereta penumpang tanpa pemandu di jalan awam yang ditentukan di California.