Baidu, ByteDance dan JD.com berjanji untuk mematuhi peraturan antimonopoli setelah pengawal selia menuntut kepatuhan terhadap kes Alibaba

Pada hari Rabu, lebih daripada sedozen syarikat Internet terkemuka China, termasuk Baidu, ByteDance dan JD.com, mengeluarkan komitmen untuk mematuhi undang-undang antitrust. Sehari yang lalu, pengawal selia meminta mereka untuk menjalankan pemeriksaan diri dan membetulkan pelanggaran dalam masa sebulan.

Platform penghantaran makanan Meituan, gergasi runcit Suning.com, laman media sosial seperti Twitter Sina Weibo dan syarikat e-dagang Vipshop adalah antara 12 syarikat yang menandatangani komitmen antimonopoliMenyatakanDiterbitkan di laman web Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasaran.

Pada hari Selasa, pengawal selia Internet China, Pentadbiran Cyberspace dan Pentadbiran Negeri Cukai bertemu dengan eksekutif dari 34 syarikat Internet utama China, meminta mereka untuk membetulkan tingkah laku anti-persaingan dan memberi perhatian kepada amaran insiden Alibaba. Pengawal selia berkata syarikat lain juga akan mengeluarkan kenyataan dalam tempoh tiga hari akan datang memanggil pengawasan awam.

Langkah itu berlaku selepas pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion kepada gergasi e-dagang Alibaba pada hari Sabtu kerana menyalahgunakan dominasi Alibaba dalam pasaran membeli-belah dalam talian. Dua hari kemudian, pihak berkuasa kewangan meminta anak syarikat teknologi kewangan Alibaba, Ant Group, untuk memotong hubungan dengan Alipay, aplikasi pembayaran di mana-mana di Alibaba. Alipay akan menjadi syarikat induk kewangan yang diawasi oleh Bank Rakyat China, menggunakan model operasi yang serupa dengan bank tradisional.

Lihat juga:Pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion untuk Alibaba kerana melanggar undang-undang antitrust

Syarikat-syarikat teknologi ini diminta untuk mengelakkan memaksa para pedagang untuk menggunakan perkhidmatan mereka secara eksklusif, berhenti menyalahgunakan dominasi pasaran mereka, dan berhenti membuat pengambilalihan yang dapat mengatasi pesaing yang lebih kecil. Laman web membeli kumpulan komuniti seperti Pinduoduo dan Dingduo Maicai akan diharamkan daripada menjual barangan di bawah harga kos untuk merebut bahagian pasaran yang lebih besar di tanah besar China. Pada masa ini, tanah besar China adalah kawasan e-dagang yang paling popular di dunia. Isu-isu lain yang dijangka ditangani oleh syarikat-syarikat ini termasuk pemalsuan, pelanggaran data dan pengelakan cukai.

Pengawal selia juga memberi amaran bahawa syarikat yang terus melanggar peraturan akan menghadapi hukuman berat.

Saham Meituan melonjak 3.62 peratus di Hong Kong pada hari Rabu, sementara saham JD.com meningkat 2.55 peratus. Baidu naik 3.21 peratus dan Alibaba naik 1.97 peratus.