Bahagian produk Xiaomi dan Redmi bergabung menjadi bahagian telefon pintar

Gergasi elektronik pengguna yang berpangkalan di BeijingXiaomi baru-baru ini mengeluarkan dokumen yang mengumumkan penyesuaian organisasi. Bahagian produk Xiaomi dan Redmi digabungkan menjadi bahagian produk telefon pintar, dengan Ling Xiaobing sebagai pengurus besar, Sina Technology melaporkan pada hari Isnin.

Bahagian Produk Telefon Pintar kini terdiri daripada Bahagian Produk Xiaomi, Bahagian Produk Redmi dan Bahagian Produk Pad. Shi Shasha adalah ketua bahagian produk Xiaomi, Guo Ruimin adalah ketua bahagian produk Pad, dan Ling Xiaobing adalah ketua bahagian produk Redmi. Ling melaporkan kepada Naib Presiden Kanan Kumpulan William Lu dan Presiden Bahagian Telefon Pintar Zeng Xuezhong.

Penyesuaian ini juga disebabkan oleh pengunduran diri Chang Cheng. Pada bulan Januari tahun ini, Xiaomi mengeluarkan dokumen dalaman yang mengumumkan bahawa bekas VP kumpulan dan jabatan produk telefon pintar Xiaomi GM Changcheng telah mengundurkan diri. Setelah Zhang Xuezhong mengundurkan diri, dia berkhidmat sebagai pengurus besar bahagian produk telefon pintar Xiaomi.

Lihat juga:Xiaomi India mengumumkan perubahan kepemimpinan

Penyesuaian ini bertujuan untuk mengatasi kekosongan setelah sering meninggalkan pekerjaan, dan juga untuk memperkuat hubungan antara telefon pintar Xiaomi, telefon pintar Redmi dan produk pad.

Laporan kewangan Xiaomi untuk suku pertama 2022 yang dikeluarkan pada bulan Mei menunjukkan bahawa pada bulan Mac 2022, jumlah pengguna aktif bulanan global MIUI mencapai tahap tertinggi. Secara khusus, MAU global MIUI mencapai 529 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 103.8 juta, dan MAU daratan China mencapai 135.6 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 17 juta.

Pada Q1 2022, pendapatan perniagaan telefon pintar Xiaomi adalah 45.8 bilion yuan (AS $6.87 bilion), turun 11% daripada 51.5 bilion yuan pada Q1 tahun lalu. Perniagaan telefon pintar Xiaomi menghantar 38.5 juta unit di seluruh dunia, turun 21.4% daripada 49 juta unit pada suku pertama tahun lalu.