Bahagian e-dagang Alibaba Asia Tenggara menamakan Tung Chee Hwa sebagai CEO baru

Lazada, syarikat e-dagang Asia Tenggara milik Alibaba dilantikJames Dong sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Lazada dan beliau juga akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Lazada IndonesiaBekas Ketua Pegawai Eksekutif Li Chun akan terus berkhidmat sebagai pengarah Lazada. Peningkatan organisasi ini menunjukkan bahawa Lazada akan terus melabur dengan tegas dalam perniagaan tempatan.

James Dong, 42, telah bekerja di Lazada (Lazada) selama bertahun-tahun. Sebelumnya, dia bertanggung jawab atas pengurusan pasca pelaburan Lazada Alibaba seawal tahun 2016, dan kemudian dia berkhidmat sebagai CEO Lazada Thailand dan Vietnam.

Di samping itu, pada akhir bulan April tahun ini,ReutersAlibaba merancang untuk memperluas anak syarikat e-dagang Asia Tenggara ke Eropah, dengan tujuan untuk mendorong pertumbuhan di luar negara walaupun pertumbuhan domestik China melambat, kata dua orang yang mengetahui perkara itu. Langkah itu dilakukan beberapa bulan selepas Cainiao, cabang logistik syarikat, membuka pusat penjualan Eropah di Belgium. Alibaba sudah beroperasi di Eropah melalui AliExpress, platform e-dagang globalnya untuk pengguna yang mencari barang seperti aksesori telefon pintar dan pakaian dari pengeluar China.

Lihat juga:Alibaba untuk mengembangkan Lazada, segmen e-dagang Asia Tenggara, ke Eropah

Lazada merancang untuk menyasarkan pembekal tempatan di Eropah, sementara AliExpress akan terus fokus terutamanya pada penjualan rentas sempadan dari China, kata salah satu sumber. Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lazada Tailand, James Dong akan membantu menerajui inisiatif ini. Jiang Fan, ketua operasi luar negara Alibaba, mengunjungi Singapura pada bulan April untuk membincangkan pengembangan, kata sumber yang sama.

Data awam menunjukkan bahawa pada tahun lalu, jumlah pesanan tahunan Lazada meningkat 60%, menjadikannya salah satu perniagaan yang paling cepat berkembang dalam sistem Alibaba. Sehingga akhir September 2021, pengguna aktif tahunan Lazada meningkat 80% kepada 130 juta dalam 18 bulan sebelumnya, dan pengguna aktif bulanan meningkat lebih daripada 70% kepada 159 juta dalam tempoh yang sama. Di samping itu, pada bulan Mac tahun ini, jumlah penjual aktif bulanan Lazada melebihi 1 juta.

Ditubuhkan pada 2012, Lazada kini beroperasi di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam.