Bagasi Volant Aerotech 100 juta yuan dalam pusingan pembiayaan Pra-A

Permulaan pembangunan lepas landas dan pendaratan menegak elektrik China (eVTOL) Volant Aerotech mengumumkan pada hari KhamisPusingan pembiayaan pra-A bernilai 100 juta yuan telah selesai($14.94 juta) pada separuh pertama tahun ini. Pusingan pelaburan ini dipimpin oleh Future Capital, diikuti oleh Qingsong Fund dan Welight, dan pemegang sahamnya yang ada Shunwei Capital terus meningkat.

Ditubuhkan pada bulan Jun 2021, syarikat ini memfokuskan pada penyediaan pesawat penumpang yang selamat, mesra alam dan berpatutan, serta penyelesaian untuk perjalanan udara masa depan. Ia menyelesaikan penerbangan pertama prototaip skala 1: 3 hanya dalam dua setengah bulan selepas penubuhannya. Syarikat ini melabur sepenuhnya dalam pesawat pengesahan teknikal berskala penuh dan akan menyelesaikan penghantaran pemasangan terakhir dalam masa terdekat.

Syarikat ini mempunyai keupayaan kejuruteraan dan teknikal yang lengkap yang meliputi keseluruhan pesawat dan aerodinamik, kejuruteraan sistem, ujian penerbangan dan pensijilan kelayakan udara. Dan mempunyai keupayaan pengurusan projek pesawat penerbangan awam dan pengurusan rantaian bekalan profesional. Pusingan dana yang baru-baru ini akan digunakan untuk mempromosikan penyelidikan dan pengembangan, pembuatan dan ujian penerbangan mesin pengesahan teknologi berskala penuhnya, mempercepat kerja kelayakan udara asas, dan membuka pasar aplikasi.

Lihat juga:Syarikat aeroangkasa China Rocket Pi menerima puluhan juta pembiayaan Pra-A

Dong Ming, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Volant Aerotech, mengatakan: “Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, trend peralihan komprehensif industri automotif ke tenaga baru telah mendorong perkembangan pesat industri sistem tenaga hulu, menjadikan teknologi pendorong elektrik yang diedarkan penerbangan (DEP) mungkin dan matang. Ini juga melahirkan eVTOL dengan atribut ekonomi hijau. Sebagai bahagian penting dalam pembangunan ekonomi pengangkutan, kami menyedari bahawa jabatan-jabatan kebangsaan yang berkaitan secara aktif mempromosikan pembukaan ruang udara ketinggian rendah, yang kondusif untuk pembangunan industri eVTOL. Kami secara aktif membincangkan pelbagai senario aplikasi dan keperluan prestasi teknikal mereka dengan banyak pengendali syarikat penerbangan. “

Sebagai pelabur utama dalam pusingan pembiayaan ini, Eric Xia, rakan kongsi Future Capital, berkata: “Kami telah memberi tumpuan kepada mobiliti elektrik pintar sejak awal penubuhan kami, dan telah melabur dalam bidang penerbangan elektrik sejak 2018. EVTOL akan menjadi salah satu mod pengangkutan penting pada masa akan datang kerana keselamatan, kecekapan, dan kos rendah. Ia akan mengambil sedikit masa sebelum eVTOL mula dikomersialkan secara besar-besaran. Ketabahan, tumpuan dan semangat Dong Ming dan pasukannya menjadikan kami bersedia menjadi penyokong jangka panjang. “