Audi untuk menubuhkan pangkalan pengeluaran kenderaan elektrik baru di China

Pembinaan Audi FAW New Energy Automobile Co., Ltd.Ia akan dilancarkan di Changchun, Provinsi Jilin pada akhir bulan Jun dan bertujuan untuk menjadi tonggak utama dalam strategi elektrifikasi Audi di China.

Audi telah melabur sekitar 2.6 bilion euro ($2.7 bilion) dalam projek itu, termasuk penubuhan syarikat baru dan pangkalan pengeluaran baru. Audi FAW New Energy Automobile Co., Ltd. juga merupakan usaha sama pertama di China dengan kepentingan majoriti dari Audi. Pangkalan pengeluaran baru mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan yang dirancang sebanyak 150,000 kenderaan. Berdasarkan elektrik platform premium (PPE) yang dibina untuk pasaran China, ia dirancang untuk dimasukkan ke dalam pengeluaran pada akhir 2024.

Helmut Stettner (), bekas pengurus kilang Audi Neckarsulm, akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikat baru itu. Dia mempunyai pengalaman luas di pasaran China dan bekerja sebagai pengurus kilang dan pengeluaran di pangkalan FAW-Volkswagen Changchun dari tahun 2011 hingga 2015. “China adalah pasaran tunggal terbesar Audi di dunia, menunjukkan momentum pertumbuhan yang kuat, terutama di segmen kenderaan elektrik. Dengan membina pangkalan pengeluaran kenderaan elektrik tulen yang baru ini, Audi mengambil langkah penting menuju masa depannya di China,” katanya.

Audi meramalkan bahawa pada tahun 2030, pasaran kereta mewah China akan berkembang menjadi 5.8 juta, di mana 3.1 juta adalah kenderaan elektrik. Ini bermakna penjualan kenderaan elektrik akan melebihi kenderaan bahan bakar tradisional untuk pertama kalinya.

Sejak September 2020, Audi telah menghasilkan model “e-tron” di pangkalan FAW-Volkswagen Changchun. Kini Audi akan mempunyai kilang pertama di China yang mengkhususkan diri dalam kenderaan elektrik tulen. Menurut rancangan itu, tiga model dalam siri Audi A6 e-tron dan Audi Q6 e-tron akan dimasukkan ke dalam produksi di pangkalan baru. ”Kira-kira 3,000 orang akhirnya akan bergabung dengan pangkalan baru,” kata Mr. Stettner.

Lihat juga:Audi menyaman NIO kerana melanggar nama kereta

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Audi, Markus Duesmann memberitahu Wirtschaftswoche Weekly dalam satu temu bual yang disiarkan pada Khamis, Audi merancang untuk memperkenalkan hanya kenderaan elektrik ke pasaran bermula 2026.