Atlet Olimpik China Gu Ailing memenangi pingat emas kedua dalam Kejohanan Dunia

Pada Kejohanan Dunia Ski Freestyle dan Snowboarding tahun ini yang dihoskan oleh Persekutuan Ski Antarabangsa, pemain ski Cina kelahiran Amerika, Gu Ailin memenangi pingat emas kedua dengan skor yang baik sebanyak 84.23.

Encik Gu komited untuk mewakili Republik Rakyat China pada Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun depan, dan namanya kini dianugerahkan juara gaya bebas wanita dan separuh tiub. Atlet berusia 17 tahun itu telah mewakili China dalam Sukan Olimpik Belia 2020 di Lausanne, Switzerland, dan dia telah memenangi dua pingat emas untuk persembahannya dalam pertandingan udara dan separuh paip.

Irene Gu dilahirkan di San Francisco, California. Bapanya adalah orang Amerika dan ibunya adalah orang Cina. Gu Kailai mewakili Amerika Syarikat dalam pertandingan ski pada tahun-tahun awalnya, tetapi selepas memenangi Piala Dunia buat kali pertama di Itali pada tahun 2019, Gu Kailai mengumumkan keputusannya untuk bermain ski untuk China.

Dalam temu bualSukan NBCAwal Januari tahun ini, Gu Kailai menyatakan bahawa dia merancang untuk mengambil bahagian dalam ketiga-tiga acara gaya bebas di Olimpik Musim Sejuk Beijing seterusnya-berenang separuh tiub, berenang cerun dan berenang udara besar. Walaupun tidak biasa bagi seorang atlet untuk mengambil bahagian dalam ketiga-tiga acara ini pada masa yang sama, Cik Gu percaya keputusannya akan menjadi berbuah. Bercakap tentang kemahiran yang saling menguatkan yang diperlukan oleh projek-projek ini, Gu berkata, “Mereka saling membantu, saya fikir ini benar-benar satu kelebihan, sangat menarik untuk saya, saya fikir ia dapat mengurangkan tekanan pada setiap projek.”

Eileen Gu diterima masuk ke Universiti Stanford setelah menamatkan sekolah menengah pada awal tahun 2020. Cik Gu mendedahkan bahawa dia merancang untuk memulakan pendidikan kolej selepas Sukan Olimpik 2022. Bersaing untuk tiga pingat Olimpik di Sukan Olimpik Beijing tahun depan, Cik Gu menyedari tekanan yang akan dihadapinya dalam permainan ini.

Cik Gu juga memberikan pandangan tentang keputusannya untuk bermain ski untuk pasukan China. Atlet kelahiran Amerika itu berkata dia menemui komuniti ski di Beijing semasa perjalanan tahunannya ke China sebagai seorang kanak-kanak. Dia juga berjaya mencari resort ski dalaman kecil untuk berlatih. Gu Kailai secara rasmi mengumumkan keputusannya untuk menukar pemilikan sukan kebangsaannya pada tahun 2019. Diterbitkan dalam artikelInstagramnyaPada masa itu, Gu Kai berkata beliau berharap dapat memberi inspirasi kepada berjuta-juta orang muda di seluruh negara semasa Sukan Olimpik Beijing 2022. “Saya bangga dengan tradisi saya dan bangga dengan pertumbuhan saya di AS. Peluang untuk membantu memberi inspirasi kepada berjuta-juta orang muda yang dilahirkan oleh ibu saya semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 adalah peluang sekali seumur hidup untuk membantu mempromosikan sukan yang saya gemari,” tulisnya.

Lihat juga:Gu Ailin berjanji untuk memenangi kejuaraan buat kali pertama selepas bermain ski di China

Media China juga meraikan kejayaan Gu Kailai dalam Kejohanan Dunia baru-baru ini, dengan beberapa laporan menekankan bahawa dia mengatasi kecederaan sebelum perlawanan. Pemain ski berusia 17 tahun itu telah mendapat lebih banyak perhatian media sejak dia memutuskan untuk bermain ski untuk China, dan dia sedang dalam perjalanan untuk menjadi selebriti sukan seterusnya di China.

Sina SportsPotensi perniagaan Gu Ailin yang besar selepas kejayaannya dalam pertandingan ski dibincangkan lebih lanjut. Laporan media China menyoroti hubungan sokongan Gu Kailai yang sedia ada dengan jenama sukan terkenal seperti Anta, snowboard faksi dan Red Bull. Analisis selanjutnya menunjukkan kesan positif bahawa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 boleh membawa kepada populariti pemain ski berusia 17 tahun, sama ada di China atau di seluruh dunia. Jika dia berjaya pada Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun depan, pemain ski muda akan menjadi nama isi rumah di China.

Tetapi bagi Eileen Gu, keutamaan kami tetap mempromosikan sukan ekstrem di China dan membantu orang lain melanggar batas: “Dalam bermain ski, hampir tidak ada ikon untuk ditonton dan tidak ada ikon wanita”. Dia berharap tindakannya dapat memberi inspirasi atau mengubah kehidupan seorang gadis muda, “Saya ingin memperkenalkan sukan salji dan bermain ski percuma kepada orang Cina, terutama orang muda dan perempuan… jika saya dapat mengubah kehidupan seorang gadis muda, menunjukkan semangat baru kepadanya, atau membantunya melanggar batas, maka keputusan itu berbaloi,” katanya.