AS mungkin meluluskan penjualan cip kereta kepada Huawei

Amerika Syarikat telah meluluskan permohonan lesen bernilai ratusan juta dolar dari pembekal yang membolehkan mereka menjual cip alat ganti kenderaan kepada Huawei, Reuters melaporkan pada hari Rabu, memetik dua orang yang mengetahui perkara itu.

Laporan itu mendedahkan bahawa kedua-duanya memberitahu Reuters bahawa pegawai AS telah meluluskan pembekal dalam beberapa bulan terakhir untuk menjual cip komputer kepada Huawei untuk alat ganti kenderaan seperti skrin video dan sensor.

Jurucakap Huawei yang dikutip dalam laporan itu tidak secara eksplisit menanggapi kejadian itu. Dia berkata: “Kami meletakkan diri kami sebagai pembekal alat ganti baru untuk kereta bersambung pintar. Matlamat kami adalah untuk membantu OEM automotif (pengeluar) membina kereta yang lebih baik.” Platform media China Cailian News Agency melaporkan bahawa Huawei sedang mengesahkan dengan jabatan perniagaan yang berkaitan.

Sebenarnya, prospek Huawei untuk membina kereta telah mencetuskan kontroversi sengit dalam industri ini beberapa kali sebelumnya.

Pada 20 Ogos, Shentong Technology, anak syarikat Changan Automobile, telah disenaraikan di Chongqing United Assets and Equity Exchange dan merancang untuk memperkenalkan pelabur strategik melalui penyenaraian awam. Orang peringkat C syarikat itu mengatakan dalam wawancara dengan China Business News bahawa Shentong Technology akan dibentuk bersama oleh Changan Automobile, Huawei dan CATL. Ini sekali lagi ditafsirkan oleh beberapa media sebagai “syarikat kereta pertama di mana Huawei mengambil bahagian.” Huawei kemudian menolak klasifikasi tersebut.

Lihat juga:Teknologi Shentong Changan Automobile melancarkan kereta baru pertama E11

Sebagai tindak balas terhadap masalah yang berkaitan dengan pembuatan kereta, Huawei telah berulang kali memetik dokumen yang dikeluarkan oleh pengasas Ren Zhengfei pada bulan November 2020. Dokumen tersebut menyatakan bahawa “Huawei tidak membina kenderaan lengkap, tetapi memfokuskan pada teknologi ICT (teknologi maklumat dan komunikasi) untuk membantu pengeluar kereta membuat lebih baik. Kereta telah menjadi penyedia alat ganti untuk kereta pintar yang disambungkan.”