Applet WeChat Tencent mengklik 450 juta pengguna aktif harian di China

Pada hari Khamis,2022 WeChat Open Class PRODibuka secara rasmi di Guangzhou. Beberapa unit perniagaan Tencent yang bertanggungjawab untuk program mini, akaun video, WeChat Pay, Soyissou dan WeCom berkongsi kemas kini program.

Memasuki tahun 2022, Program Mini WeChat akan menyambut ulang tahun kelima. Zeng Ming, orang yang bertanggungjawab dalam platform WeChat, berkata,   Tahun sebelumnya, pengguna aktif harian applet platform melebihi 450 juta. Melihat lebih jauh, jumlah program mini aktif meningkat sebanyak 41% tahun ke tahun, dan penggunaan harian rata-rata program mini ini meningkat sebanyak 32% tahun ke tahun.

Terpengaruh dengan wabak ini, program mini mempercepat integrasi mereka ke semua lapisan masyarakat. Ujian asid nukleik dan pelantikan vaksin   Lebih daripada 700 juta pengguna telah mengakses. Program mini untuk pejabat, seperti yang digunakan untuk perkongsian dokumen dalam talian, telah melayani lebih daripada 750 juta pengguna. Secara purata, lebih 100 juta pengguna menggunakan perkhidmatan kerajaan melalui program mini yang ada setiap hari.

Data Tencent menunjukkan bahawa jumlah transaksi pengaturcaraan mini dalam industri runcit, pelancongan dan katering meningkat lebih dari 100% tahun ke tahun. Dengan peningkatan keupayaan iklannya, program mini membantu keuntungan pemaju meningkat lebih daripada 90% tahun ke tahun.

Beberapa video yang berkaitan dengan topik hangat di akaun video platform telah mendapat penonton yang besar, sepertiShenzhou 12DanMeng Wanzhou kembali ke China.Irish boy band WestlifeMenyiarkan konsert dalam talian pertama mereka secara langsung di WeChat, menarik lebih daripada 27 juta penonton.

Zhang Ying, naib presiden Tencent dan ketua WeChat Pay, berbicara mengenai tujuan WeChat Pay: “Matlamat kami adalah menjadikan WeChat Pay sebagai kebiasaan hidup bagi pengguna WeChat dan sebahagian daripada kehidupan mereka.” Pada masa ini, sementara lebih dari 1.800 bank dan institusi pembayaran bersama-sama mempromosikan pengembangan pembayaran mudah alih setiap bulan, 23.000 penyedia perkhidmatan pembayaran melayani ribuan pedagang.

Dengan perkembangan ekosistem WeChat yang meluas, Soyisou telah menjadi mesin pencari yang dapat digunakan oleh setiap pengguna WeChat pada bila-bila masa. Hingga kini, pengguna aktif bulanan Soyi Souyi telah melebihi 700 juta, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 20%.

Hari ini, semakin banyak perniagaan menggunakan WeCom. 1.15 juta pekerja menggunakan aplikasi setiap jam, menghasilkan 140 juta interaksi.

Lihat juga:Kingsoft Office melancarkan platform baru, Ketua Pegawai Eksekutif mengatakan bahawa dia tidak berniat untuk bersaing dengan DingTalk dan WeCom