Apple mesti membuat keputusan penting kerana aplikasi mudah alih China mencabar peraturan privasi baru

Apple memberi amaran kepada syarikat seperti Baidu, ByteDance dan Tencent untuk tidak melanggar perubahan terbaru dalam privasi pengguna setelah media melaporkan syarikat teknologi China berusaha untuk memintas dasar privasi baru yang dikemas kini oleh sistem Apple 14.5. Syarikat telefon pintar terus mengancam untuk membuang aplikasi dari App Store-nya yang berusaha menghindari keperluan privasi baru.

Raksasa teknologi yang berpusat di California akan menambahkan syarat baru pada kemas kini iOS 14.5 untuk memastikan pengguna dilesenkan sebelum aplikasi melacak mereka untuk iklan yang disasarkan. Bagi syarikat seperti Facebook, ByteDance, dan Baidu, perubahan baru dalam privasi pengguna boleh menyebabkan pengguna tidak bersetuju dengan penjejakan data, yang akan menjejaskan pendapatan pengiklanan platform ini dengan ketara.

Di China,Financial TimesDilaporkan bahawa syarikat seperti Baidu, ByteDance dan Tencent merancang untuk menggunakan sistem yang dipanggil China Advertising ID (CAID) untuk bertindak balas terhadap dasar baru Apple. Laporan Financial Times menunjukkan bahawa CAID adalah sistem yang dibangunkan oleh Persatuan Pengiklanan China dan tangki pemikir kerajaan. Sistem ini akan menggunakan ID unik untuk mengenal pasti pengguna, yang membolehkan aplikasi mengesan pengguna untuk pengiklanan tanpa persetujuan eksplisit.

Sebagai tindak balas, Apple mengeluarkan kenyataan yang mendakwa bahawa syarikat itu akan mengeluarkan aplikasi yang cuba mengabaikan keperluan baru. “Syarat dan garis panduan App Store juga berlaku untuk semua pembangun di seluruh dunia, termasuk Apple. Kami sangat percaya bahawa kebenaran pengguna harus diminta sebelum dilacak. Aplikasi yang didapati mengabaikan pilihan pengguna akan ditolak”.

Terdapat penyelesaian lain yang dicadangkan, seperti menggunakan cap jari atau maklumat yang ditentukan oleh peranti (seperti nombor IMEI) untuk membuat pengecam pengguna yang unik. Apple menjawab bahawa percubaan tersebut telah melanggar garis panduan syarikat selama lebih dari 10 tahun.

Adalah jelas bahawa Apple mempunyai kuasa untuk mengeluarkan aplikasi yang tidak memenuhi garis panduan syarikat. Walau bagaimanapun, syarikat teknologi A.S. kini perlu mempertimbangkan faktor selain menguatkuasakan garis panduan privasinya. Pertumbuhan masa depan, pemasaran, dan juga faktor geopolitik adalah semua isu yang perlu dipertimbangkan oleh Apple sebelum memutuskan betapa ketatnya untuk melaksanakan dasar privasi aplikasi yang akan datang.

Syarikat teknologi utama China seperti Baidu dan ByteDance bimbang tentang perubahan baru dalam privasi, sama seperti syarikat lain seperti Facebook yang bergantung kepada data pengguna untuk pengiklanan yang disasarkan. Walau bagaimanapun, Baidu dan ByteDance kini dibantu oleh CAID dan kerajaan China yang menyokong sistem CAID. Oleh itu, untuk Apple, memutuskan untuk menutup mata kepada CAID atau mengeluarkan aplikasi dari App Store tidak begitu mudah. Usaha untuk melindungi privasi pengguna boleh membawa kepada akibat lain, termasuk kemungkinan menghadapi tindak balas dari kerajaan China dan ditutup dari pasaran pengguna China.

Sekiranya Apple menguatkuasakan peraturan privasinya dan membersihkan syarikat yang cuba memintas perubahan baru, aplikasi popular seperti WeChat (dimiliki oleh Tencent) dan TikTok (dimiliki oleh ByteDance) akan hilang dari peranti iOS. Jualan Apple juga akan terjejas oleh ketiadaan aplikasi ini di App Store.

Lihat juga:Huawei akan mengenakan bayaran kepada Apple dan Samsung untuk royalti 5G tanpa wayar mereka

Menurut sumber dariBusiness Insider, AS dan China menyumbang lebih daripada 10% daripada penjualan bersih Apple pada tahun 2020. Pasaran China menjana jualan $40 bilion, kedua hanya untuk jualan AS $109 bilion. Apple mempunyai banyak ruang untuk pertumbuhan di China, kerana 78% telefon pintar China adalah peranti Android. Tidak seperti pesaing utamanya, Google, Apple tetap berpuas hati dengan penapisan dan langkah pengawalseliaan kerajaan China. Selain mengeluarkan aplikasi dari kedai aplikasinya atas permintaan pihak berkuasa China, Apple jugaSimpan data pengguna daratan China di ChinaDan memindahkan data kepada syarikat milik negara China pada tahun 2018. Tindakan ini menimbulkan kebimbangan hak asasi manusia utama pada tahun 2018, tetapi syarikat itu tidak mengubah kursus dan mengikuti arahan kerajaan China.

Walau bagaimanapun, jika Apple membuat pengecualian untuk syarikat-syarikat besar China ini, ia akan menghadapi pembangkang yang kuat dari syarikat-syarikat seperti Facebook dan negara-negara lain. Kedudukan sedemikian juga akan melanggar janji asalnya untuk melindungi privasi pengguna. Apple telah menghadapi kritikan kerana bekerja dengan pegawai China mengenai penapisan.

Dari segi geopolitik, Apple juga menghadapi cabaran dalam konteks sentimen nasionalis Cina yang semakin meningkat. Memandangkan kerajaan A.S. melaksanakan beberapa langkah untuk syarikat teknologi China seperti Huawei, ZTE dan Xiaomi, pendapat umum China menjadi bermusuhan dengan syarikat A.S. seperti Apple. Ada yang menyeru kerajaan untuk memberi lebih banyak sokongan kepada syarikat-syarikat China dan mula mengambil tindakan balas terhadap syarikat-syarikat Amerika seperti Apple dengan memotong akses mereka ke pasaran China. Walaupun pendapat umum tidak mungkin mengubah dasar kerajaan China, Apple juga harus mempertimbangkan faktor-faktor tersebut apabila sistem CAID disediakan supaya syarikat-syarikat China dapat memintas peraturan privasi Apple dalam masa terdekat.

Menurut sumber dariFinancial Times, Persatuan Pengiklanan China mempunyai 2,000 ahli dan syarikat terpilih yang telah mempromosikan percubaan percuma dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dilaporkan bahawa Apple menyedari alat itu, tetapi telah memilih untuk menutup mata ke platform pada masa lalu. Oleh kerana CAID akan dikeluarkan secara terbuka dalam masa terdekat, Apple perlu mempertimbangkan strateginya di China untuk mengekalkan integritinya sambil menghalang kerosakan yang berpotensi di China, pasaran kedua terbesar.