Apple China melancarkan perkhidmatan kurier 3.5 jam

Laman web Apple China melancarkan perkhidmatan penghantaran 3.5 jamDijual di kedai runcit rasminya pada 3 Ogos dengan harga 45 yuan ($6,66) dan kini hanya terdapat di Shanghai.

Semasa pengguna Shanghai membeli produk, mereka akan meminta kata-kata “Penghantaran runcit dalam masa 3.5 jam (RMB 45)” di halaman. Produk termasuk iPhone, iPad, Mac dan banyak kategori lain.

Penghantaran berjadual juga tersedia di laman web Apple, di mana pelanggan boleh memilih tempoh dua jam untuk penghantaran keesokan harinya. Perkhidmatan ini pada masa ini percuma.

Perkembangan itu berlaku setelah Apple memulakan penjualan musim panas di China pada bulan Julai. Promosi meliputi produk yang paling popular. Potongan harga untuk siri iPhone 13 mencapai 600 yuan, iPhone SE terbaru menjimatkan 200 yuan, iPhone 12 dan iPhone 12 mini mencapai 500 yuan, dan potongan harga untuk Apple Watch dan AirPods mencapai 150 hingga 250 yuan.

Ini adalah penurunan harga yang jarang berlaku untuk Apple, dan industri percaya ia mungkin berkaitan dengan prestasi pasaran telefon bimbit yang lembap. Pada 28 Julai, Apple mengumumkan pendapatan suku ketiga 2022 (April-Jun). Pendapatan $82.959 bilion, meningkat 2%, mengalahkan jangkaan Wall Street, tetapi keuntungan bersih turun 11% tahun ke tahun.

Lihat juga:Apple China Net iPhone 13 Potongan Harga

Greater China kini menjadi salah satu enjin pertumbuhan Apple. Menurut Canalys, penghantaran global Apple meningkat 8% pada suku pertama, sementara penghantaran di China sahaja meningkat 17%. Enjin terhenti dan keuntungan bersih merosot pada suku tersebut. Apple mungkin sangat perlu meningkatkan keinginan pengguna China untuk membeli.