Aplikasi temu janji gay China Blued mendapat lesen hospital Internet untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan lelaki

BlueCity, pemilik Blued, aplikasi temu janji gay terbesar di China, berkata pada hari Selasa bahawa ia telah memperoleh lesen hospital Internet untuk platform perkhidmatan kesihatan jenama di China.

Penubuhan Hospital Internet He Health membolehkan BlueCity menawarkan perkhidmatan kesihatan yang lebih komprehensif, termasuk kaunseling mengenai masalah seperti disfungsi erektil, ejakulasi pramatang, ujian dan pencegahan HIV, dan perkhidmatan akses ubat, kata syarikat itu dalam siaran berita.

Syarikat itu berkata: “Ini pada dasarnya membentuk jurang yang ketara dalam sektor kesihatan lelaki China, dan sektor kesihatan lelaki China itu sendiri dijangka berkembang dengan ketara pada tahun-tahun akan datang.”

Doktor dan profesional perubatan akan dapat menyediakan pesakit dengan kepakaran dan nasihat mereka melalui perundingan maya di platform syarikat sendiri, dan bukannya memaksa BlueCity untuk bergantung pada platform ketiga.

“Kami sangat gembira dapat membuka hospital Internet pertama di China yang berfokus pada kesihatan lelaki, yang kami anggap sebagai pemacu utama untuk fasa pertumbuhan jenama seterusnya,” kata Poly Ma, pengasas dan CEO BlueCity, sambil menambah bahawa He Health mencapai pertumbuhan pendapatan 8 kali ganda pada suku keempat 2020.

Lihat juga:BlueCity, pemilik aplikasi temu janji LGBTQ China, melonjak dalam perdagangan awam awal Nasdaq

Sejak dilancarkan pada bulan Mac 2019, He Health telah mempromosikan kesedaran kesihatan lelaki dan pencegahan AIDS kepada puluhan juta pengguna di China. Ia menjual kit diagnostik HIV, berunding dengan doktor, dan bekerja dengan pihak berkuasa tempatan untuk membimbing pengguna ke pusat ujian percuma.

Pada tahun 2012, Ma Ying-jeou dan Perdana Menteri semasa Li Keqiang mengadakan perbincangan bersemuka mengenai sumbangan Blued dalam memerangi penyebaran AIDS di tanah besar China.

Syarikat itu berkata pada suku keempat 2020, pendapatan BlueCity melonjak 197.6% tahun ke tahun kepada RMB 45.7 juta ($7 juta). Aplikasi BlueCity, yang merangkumi Blued dan He Health, mempunyai 7.6 juta pengguna aktif bulanan pada suku keempat tahun lalu, meningkat 20.3 peratus dari tempoh yang sama pada tahun 2019.

Blued bermula sebagai forum dalam talian LGBTQ+ bawah tanahDanlan.orgPada tahun 2000, bekas pegawai polis berusia 23 tahun Ma. Dua puluh tahun kemudian, pada bulan Julai 2020, BlueCity disenaraikan di Nasdaq. Penyenaraian awal berharga $85 juta dan menilai platform pada $614 juta. Sebulan kemudian, ia memperoleh LESDO, aplikasi temu janji lesbian Cina, dan pada bulan November ia memperoleh Finka, aplikasi rangkaian sosial yang dikembangkan untuk lelaki gay muda.

Ukuran unit perundingan penjagaan kesihatan dalam talian China, bersama dengan pasaran preskripsi dan farmasi dalam taliannya, dijangka mencapai 523 bilion yuan pada tahun 2025, menurut laporan oleh firma perunding perniagaan Frost dan Sullivan.

Perlu diingat bahawa laporan itu menunjukkan bahawa saiz pasaran kesihatan dan penjagaan lelaki China dijangka mencapai 99.6 bilion yuan pada tahun yang sama.