Aplikasi pesanan Tencent WeChat mengurangkan sekatan akses pautan luaran

Aplikasi pesanan popular Tencent WeChatSatu kenyataan dikeluarkan pada hari Isnin mengatakan bahawa langkah pengurusan pautan luaran akan dikemas kini.

Dalam senario sembang satu lawan satu, pengguna akan mempunyai akses langsung ke pautan luar tanpa sebarang sekatan. Untuk situasi sembang kumpulan, WeChat akan menguji kemampuan untuk mengakses pautan e-dagang luaran secara langsung. WeChat juga merancang untuk mengembangkan mod pemilihan bebas untuk menyediakan pengguna dengan fungsi pengurusan pautan luaran.

Syarikat itu juga menyatakan bahawa di bawah bimbingan pihak berkuasa pengawalseliaan, pihaknya akan terus bekerjasama dengan platform Internet utama untuk mempromosikan penyelesaian interkoneksi dan meneroka kemungkinan teknikal penggunaan perkhidmatan WeChat dengan lancar di platform lain.

Pernyataan ini adalah peningkatan selanjutnya dari spesifikasi rantai luaran WeChat pada bulan September. Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat mengusulkan peraturan yang relevan mengenai interkoneksi pada bulan itu, yang mengharuskan semua platform berhenti menyekat akses ke laman web pihak lain.

Lihat juga:Syarikat teknologi China diminta untuk berhenti menyekat pautan ke laman web orang lain

Pada 17 September,WeChat mengeluarkan kenyataanMengatakan bahawa ia telah membuka akses ke pautan luar dalam senario sembang satu lawan satu. Pada masa yang sama, ia menyediakan pengguna dengan kebenaran pilihan dan portal aduan pautan luaran.