Aplikasi kesihatan wanita Cina Meiyou boleh disenaraikan di luar negara

Pada 24 Jun, syarikat Internet China Meiyou menarik balik permohonan mereka untuk IPO dan penyenaraian di China.

Pada bulan Julai tahun lalu, Meiyou, juga dikenal sebagai Meet You, menyerahkan prospektus untuk mengumpulkan 1.87 bilion yuan.

Sumber mengatakan bahawa syarikat Internet masih terus maju dengan penyenaraiannya, tetapi mungkin akan disenaraikan di pasaran luar negara dan bukannya di bursa domestik. Hingga kini, Meiyou telah menyelesaikan sekurang-kurangnya 8 pusingan pembiayaan. Pelabur termasuk K2VC, Matrix Partners China, PricewaterhouseCoopers, Real Fund, Rui Yin Capital, dan Tomorrow Forward Life.

Meiyou ditubuhkan pada tahun 2013 dan terlibat dalam perkhidmatan pintar dalam talian untuk wanita. Pada 30 Jun 2020, Meiyou telah memperoleh lebih dari 270 juta pangkalan pengguna, dengan lebih daripada 35 juta pengguna aktif bulanan (MAU) dan lebih daripada 8.5 juta pengguna aktif harian (DAU) APPnya.

Perlu diperhatikan bahawa dibandingkan dengan yang dinyatakan dalam prospektus, data ini telah meningkat dengan ketara pada tahun lalu. Data QuestMobile menunjukkan bahawa dari 1 Julai 2020 hingga 1 April 2021, pangkalan pengguna aplikasi Meiyou meningkat dari 33.2 juta menjadi 38.07 juta, penggunaan bulanan meningkat dari 570.65 juta menjadi 625.48 juta, dan DAU meningkat dari 7.4 juta menjadi 2021 Kira-kira 8.6 juta pada bulan Mac. Sumber perniagaan dan pendapatan utama syarikat adalah perkhidmatan pengiklanan.

Dari tahun 2017 hingga 2019, pendapatan operasi Meiyou meningkat dari RMB 423 juta dan RMB 516 juta menjadi 617 juta, dengan kadar pertumbuhan tahunan gabungan 20.72%.

Mengenai mengapa Meiyou memilih untuk disenaraikan di luar negara, seorang jurubank pelaburan mendedahkan bahawa ada dua sebab di sebalik langkah ini: Pertama, semakin cepat syarikat itu terbuka, semakin baik untuk perniagaan. Kedua, terutama bagi syarikat Internet, pasaran luar negara cenderung memberikan penilaian yang lebih tinggi.

Lihat juga:Teknologi LinkDoc yang disokong oleh Alibaba Healthcare mengajukan IPO A.S., menyebabkan riak dalam industri perubatan dalam talian China

Sebenarnya, ini bukan kali pertama Meiyou bersiap untuk IPO. Menurut data, Meiyou merancang untuk disenaraikan di Amerika Syarikat pada tahun 2016. Tetapi memandangkan perniagaannya beroperasi terutamanya di China dan kebanyakan penggunanya adalah orang Cina, syarikat itu memutuskan untuk memberi tumpuan kepada pasaran modal domestik.