Aplikasi kakak pertama Douyin Douyin menafikan mencuri rantai hubungan Tencent

Menurut laporan media pada hari Isnin, seorang wakil Tencent mengatakan bahawa aplikasi saudara perempuan Douyin, Douyin, disyaki mencuri rantai hubungan mereka dan oleh itu disekat oleh aplikasi pesanan popular mereka WeChat. Douyin mengeluarkan kenyataan pada hari ituMenyatakan bahawa versi Tencent adalah khabar anginBerdasarkan ini, mahkamah secara rasmi memfailkan kes itu selepas rayuan mereka.

Douyin berkata, “Tencent telah menyebarkan khabar angin serupa berkali-kali. Akibatnya, kami mengajukan gugatan ke Mahkamah Rakyat Daerah Nanshan, Shenzhen. Mahkamah secara resmi mengajukan kes itu pada 5 Juli tahun ini, dan kes itu saat ini sedang dalam perbicaraan.”

Sebagai tindak balas kepada pernyataan ini, Douyin mengeluarkan penjelasan bahawa fungsi cadangan rakan terutama berdasarkan maklumat peribadi yang dibenarkan oleh pengguna dan tidak ada kaitan dengan Tencent. Kecuali WeChat menawarkan mereka rantai hubungan, secara teknikal mustahil bagi mereka untuk mendapatkan sesuatu seperti itu. Lebih-lebih lagi, keputusan mahkamah juga membuktikan bahawa mereka tidak mencuri rantai hubungan pengguna melalui WeChat atau QQ.

Sebelumnya, pada sidang media yang diadakan oleh Pejabat Penerangan Majlis Negeri, Zhao Zhiguo, pengarah Pentadbiran Maklumat dan Komunikasi Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, menyatakan, “Tindakan menyekat pengenalan, analisis dan menyekat akses ke laman web lain tanpa alasan yang sah telah mempengaruhi pengalaman pengguna dan merosakkan pengguna. Hak dan kepentingan mengganggu pesanan pasaran.”

Lihat juga:Syarikat teknologi China diminta untuk berhenti menyekat pautan ke laman web orang lain

Raksasa teknologi China termasuk Tencent, ByteDance dan Alibaba,Tindak balas dengan cepat pada hari IsninMengenai langkah pengawalseliaan pemerintah, mereka menyatakan bahwa mereka akan mematuhi kebijakan yang dirumuskan oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat untuk memastikan akses normal ke pautan rangkaian yang sah dan melindungi hak pengguna.