Aplikasi Baidu melancarkan strategi baru, pengguna aktif bulanan mencapai 560 juta

Baidu mengatakan pada hari Isnin bahawa produk utamanya, Baidu Apps, mempunyai 558 juta pengguna aktif bulanan (MAU) pada bulan Mac, dengan lebih daripada 75% pengguna log masuk ke platform setiap hari, kerana gergasi carian dan kecerdasan buatan melancarkan strategi baru yang akan membantu syarikat mempelbagaikan pendapatan.

Ping Xiaoli, naib presiden Baidu dan pengurus besar aplikasi Baidu, mengatakan pada Persidangan Wanxiang 2021 bahawa Baidu telah melancarkan slogan baru-“Baidu Good Life”, yang bertujuan untuk memperluas model perniagaan aplikasinya dari menyediakan carian mudah ke perkhidmatan sehenti yang komprehensif.

Persidangan Wanxiang diadakan setiap tahun untuk Kumpulan Ekosistem Mudah Alih (MEG) syarikat, yang mengintegrasikan perniagaan carian, makanan dan mudah alih Baidu.

Menurut Ping, Baidu App akan terus mengembangkan skop carian platform. Ia akan beralih dari pengetahuan dan maklumat ke perkhidmatan dan transaksi tahun ini dengan bergantung pada tiga strategi utama: mengintegrasikan video dan kandungan, mengembangkan pendekatan berpusatkan manusia untuk pengoptimuman carian, dan memberi maklumat-yang bermaksud mereka akan memberi pengguna perkhidmatan yang berpusatkan produk.

Berbanding dengan fungsi carian pesaing WeChat, hasil carian Baidu lebih sesuai dengan keperluan pengguna, Ping memberitahu pemberita dalam sesi Q & A selepas acara tersebut. Beliau menambah bahawa pengalaman pengguna di platform Baidu sangat berbeza dari pengalaman pengguna di platform WeChat.

“Dengan peningkatan infrastruktur Internet yang berterusan, aliran maklumat dalam masyarakat terus meningkat, menyebabkan permintaan pengguna untuk perkhidmatan gelung tertutup yang lebih cepat,” kata Shen Dou, naib presiden kanan perniagaan MEG syarikat Baidu.

“Berdasarkan tren ini, Baidu menerapkan strategi’humanisasi’ dan’service’ untuk memberi pengguna akses yang lebih cepat ke maklumat dan perkhidmatan yang mereka perlukan. Terutama untuk industri utama seperti penjagaan kesihatan, siaran langsung, video pendek dan pendidikan, Baidu akan membina pengalaman mudah alih gelung tertutupnya sendiri,” kata Shen, sambil menambah bahawa program pintar Baidu adalah satu-satunya platform sumber terbuka dalam industri dengan 416 juta Mau.

Pada majlis ini, Baidu juga mengumumkan ciri-ciri baru aplikasi video pendeknya “Good Look” dan alat penyuntingan video baru “Duca”, dengan harapan dapat mengambil bahagian dalam pasaran video pendek. Syarikat itu juga memegang 56.2% kepentingan dalam platform media streaming video iQiyi.

Song Jian, ketua platform ekosistem video pendek Baidu, memperkenalkan ciri baru pada Baidu Haokan APP. (Sumber gambar: Baidu)

Song Jian, ketua platform ekosistem video pendek Baidu, berkata: “Kami fikir pasaran video pendek masih mempunyai potensi pertumbuhan yang besar, terutamanya dari perspektif pencipta kandungan.”

Di Haokan, pengguna kini boleh menggunakan ciri yang dipanggil “Tag Pengetahuan” untuk menandakan titik maklumat utama seperti orang, lokasi, dan objek pada bingkai video tertentu.

“Ini membolehkan satu video mengandungi saluran dan format maklumat yang pelbagai seperti teks, gambar, carian, e-dagang, dan lain-lain. Kami berharap format baru ini akan membantu membina hubungan yang lebih kuat antara penonton dan pencipta,” kata Song.

“Dalam tiga hingga lima tahun ke depan, kami percaya bahawa tema berasaskan pengetahuan akan menguasai kandungan video pendek (berbanding dengan jenis hiburan). Baidu selalu mengambil peranan penyebaran maklumat dan menghubungkan orang dengan penyedia perkhidmatan. Pada masa yang sama, kami terlibat dalam pengembangan teknologi, data pengguna dan Produk telah mengumpulkan pengalaman mendalam dalam kemampuan,” katanya.

“Kami berusaha memperluas makna dan jumlah maklumat setiap video, tanpa mengira panjangnya”. Di sebalik setiap bingkai, kami percaya bahawa terdapat lebih banyak maklumat yang pengguna dan pencipta perlu lulus dan meneroka. Tahun ini, matlamat kami adalah untuk memberi tumpuan kepada menghubungkan makna di sebalik setiap bingkai kepada pengguna dan pencipta kami, “katanya.

Duka akan dilancarkan dalam dua bulan, yang membolehkan pengguna mengimport bahan pengeluaran dari perkhidmatan penyimpanan awannya, Baidu Web Drive. Ia juga mempunyai keupayaan kecerdasan buatan canggih seperti pengiktirafan dan terjemahan ucapan dan imej.

“Duka akan membantu pencipta lebih cekap dalam pengurusan dan pemprosesan maklumat,” kata Song. Kini, lebih daripada 300,000 pencipta kandungan membuat video pada penampilan yang baik setiap bulan.

Lihat juga:Baidu untuk mempercepat pemasangan sistem autopilot Apollo dalam kereta pengeluaran

Pada masa yang sama, Baidu telah menggandakan usahanya dalam bidang e-dagang dan perubatan. Aplikasi Kesihatan Baidu memproses 200 juta pertanyaan berkaitan kesihatan dan 850,000 pertanyaan dalam talian setiap hari walaupun persaingan sengit dari Alibaba Health, WeDoctor yang disokong Tencent dan JD Health.

Sebagai tambahan kepada perundingan dalam talian untuk doktor dan profesional perubatan, ia juga menyediakan perkhidmatan lain seperti pelantikan dan penghantaran, pendaftaran pelantikan doktor, dan siaran langsung.