Ant Group mengeluarkan versi aplikasi alat dokumentasi Google Yuque

Ant Group hari ini melancarkan aplikasi yang dinamakan ‘Yuque.’Setelah hampir dua minggu ujian alpha, alat penyuntingan dan kolaborasi dokumen dalam talian yang serupa dengan Google Docs untuk Android dan iOS. Sebelum itu, Yuque hanya boleh digunakan melalui laman web atau perisian PC.

Maklumat awam memperkenalkan Yuque sebagai produk pangkalan pengetahuan awan awam yang diinkubasi oleh Alipay. Sejak menjadi perisian sumber terbuka, ia telah melayani ribuan perniagaan. Dengan editor kandungannya, direktori pengetahuan berstruktur, dan keupayaan kolaborasi berbilang tapak, pengguna boleh memudahkan syarikat dan pekerja untuk pengurusan dokumen yang lebih baik dan kerjasama projek pejabat.

Pangkalan pengetahuan berstruktur menguruskan katalog yang serupa dengan buku. Tidak seperti produk lain yang membolehkan pengguna membuat dokumen sesuka hati, Yuque memerlukan semua dokumen jatuh ke pangkalan pengetahuan tertentu. Merancang produk dengan cara ini, Yuque berharap dapat membantu pengguna membina kesedaran pengurusan maklumat dan memupuk tabiat yang baik dari awal.

Aplikasi Yuque menyokong pertukaran ruang, yang membolehkan pengguna beralih ke ruang dengan mengklik foto profil setelah log masuk. Versi iOS menyokong iPads untuk memudahkan penyegerakan pengguna merentasi beberapa terminal.

Lihat juga:Alibaba, ByteDance melancarkan aplikasi sosial berorientasikan minat

Menurut data dari Pusat Maklumat Rangkaian Komputer Akademi Sains China, pada separuh pertama tahun 2021, pengguna Zoom, Tencent Conference dan DingTalk menghabiskan rata-rata 36 minit sehari untuk persidangan dalam talian. Kadar penggunaan produk pejabat dalam talian melebihi 37.7%, dan pasaran pejabat dalam talian masih Terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan.