Analisis Kewangan Huya 2022 Q2: Pengembangan Pengguna dan Pengoptimuman Operasi Memacu Pembangunan Berkelanjutan

Menghadapi beberapa pergolakan dalam lingkungan makro dan peraturan, industri streaming langsung China telah mengalami tekanan selama beberapa bulan terakhir. Banyak syarikat telah menyesuaikan strategi perniagaan mereka untuk memastikan pembangunan jangka panjang.

Huya, sebuah syarikat terkemuka dalam industri streaming langsung China yang terkenal dengan kandungan permainan dan e-sukannya, mengumumkanKeputusan kewangannya untuk suku kedua 202216 Ogos. Jumlah pendapatan bersihnya ialah 2.28 bilion yuan ($339.7 juta) dan pendapatan bersih bukan GAAP ialah 5.9 juta yuan. Encouragingly, dalam konteks kemerosotan ekonomi, rata-rata MAU mudah alih Huya Live meningkat 7.7% tahun ke tahun kepada 83.6 juta. Kepatuhan pengguna juga meningkat, seperti yang ditunjukkan dalam peningkatan 12% tahun ke tahun dalam jumlah masa pengguna rata-rata platform Huya. Di samping itu, kadar pengekalan pengguna Huya Live App pada bulan berikutnya terus kekal di atas 70%.

Douyu, platform siaran langsung lain di China, mengambil pendekatan yang berbeza, mengurangkan kos kandungan berlesen seperti LPL, WRL dan MSI. Menurut laporan kewangan terbarunya untuk suku kedua 2022, Douyu menyebabkan kerugian MAU mudah alih rata-rata 5 juta hingga 55.7 juta tahun ke tahun, dengan jumlah pendapatan bersih 1.83 bilion yuan.

Ketua Pegawai Eksekutif Huya Dong Rongjie menjelaskan pertumbuhan pengguna semasa panggilan persidangan pada petang Selasa. Dia percaya bahawa pengembangan pengguna dapat dikaitkan dengan pelaburan yang konsisten dalam kandungan premium dan produk inovatif yang memenuhi keperluan teras pengguna.

Bercakap mengenai kandungan profesional di platform Huya, yang merupakan salah satu kekuatan perniagaan utamanya, syarikat itu menyiarkan kira-kira 90 kejohanan eSports pihak ketiga pada Q2 2022, kejohanan francais yang mempunyai jumlah penonton sekitar 608 juta. Kejohanan berprestij seperti LPL, Midseason Invitational (MSI) dan Kings Professional League (KPL) mengekalkan kedudukan utama dalam penilaian. Di samping itu, acara e-sukan dan rancangan PGC hiburan Huya juga telah mencapai hasil yang luar biasa. Jumlah penonton untuk kandungan yang diatur sendiri mencapai sekitar 100 juta.

Terutama, naib presiden kewangan Huya, Ashley Wu (per Ashley Wu) mengatakan dalam panggilan persidangan bahawa pada suku kedua 2022, Huya telah melaksanakan strategi yang dipimpin oleh ROI-pemerhatian yang lebih dekat ketika membeli kejuaraan untuk memenuhi sasaran kawalan anggaran sambil memastikan kandungan berkualiti tinggi. Di samping itu, dia juga menunjukkan bahwa Huya telah melakukan upaya rajin dalam meningkatkan efisiensi operasi dan mengoptimumkan pengeluaran bisnis dengan cara yang cerdas. Secara keseluruhan, setelah Huya menyesuaikan perniagaan luar negerinya, menyempurnakan saluran pemasaran, dan memperkemas proses dalaman, jumlah perbelanjaan operasi pada Q2 menurun sebanyak 17% bulan ke bulan dan 21.6% tahun ke tahun. Lebih khusus lagi, perbelanjaan penjualan dan pemasaran pada suku kedua 2022 menurun sebanyak 40% kepada 100.3 juta yuan.

Tambahan pula, inovasi produk dan integrasi yang lebih besar ke dalam industri permainan akan membantu Huya mengekalkan kedudukan dominannya dalam industri ini. Versi 10.0 terbaru dari aplikasi siaran langsung Huya sangat mengintegrasikan ciri komuniti dan akan meningkatkan pengalaman interaksi pengguna.

Lebih khusus lagi, versi 10.0 Huya Live menambah komuniti sosial yang dipanggil “Tiger Chat” (“”). Ia menampilkan kandungan yang komprehensif, dari video, gambar dan catatan teks hingga kuiz permainan, strategi dan acara. Komuniti ini juga berfungsi sebagai papan perbincangan antara pengguna dan penyiar kegemaran mereka, yang membolehkan interaksi yang lebih besar antara penyiar dan peminat, memupuk hubungan yang lebih mendalam pada waktu bukan streaming. Dalam hal ini, pengguna lebih terdorong untuk menghasilkan UGC berkualiti tinggi dalam kategori video melalui cadangan dan operasi yang didorong oleh algoritma. Di samping itu, tajuk permainan yang berbeza dan klip pertandingan telah dibuat, dan akaun rasmi yang dikendalikan oleh studio permainan boleh menyertai komuniti untuk menyediakan maklumat dan strategi permainan terkini.

Lihat juga:Terus fokus pada inovasi dan kerjasama, MAU mudah alih Huya Q1 meningkat 8.5%

Mungkin ada yang mengesyaki bahawa konsep’komuniti’ bukanlah perkara baru. Sebenarnya, asas komuniti ini telah tertanam dalam platform Huya selama bertahun-tahun pembangunan. Sebilangan besar peningkatan fungsinya dihasilkan oleh trend yang ditentukan oleh selera pengguna. Pencapaian Huya dalam integrasi produk dan rantaian nilai secara aktif mempromosikan dirinya ke arah visi untuk menjadi destinasi perkhidmatan bersepadu berkaitan permainan sehenti. Seperti yang dikatakan oleh Dong Rongjie, “Selain menyediakan produk yang lebih komprehensif, tujuan kami adalah untuk melepaskan lebih banyak peluang pengewangan di masa depan.”

Selain menerapkan langkah dan strategi bisnis yang relevan, Huya juga telah meningkatkan upaya untuk berinovasi dan meningkatkan ekosistem kepatuhan pengendalian risiko, dan melancarkan sistem yang secara otomatis dan efektif dapat menyaring konten audio yang tidak sesuai dalam proses live streaming tanpa penundaan. Sebagai syarikat yang bertanggungjawab secara sosial, pada Q2 2022, lebih daripada 2,840 penyiar di platform Huya menyertai aktiviti untuk mempromosikan persekitaran sosial yang lebih sihat dan lebih aktif, dan melakukan kira-kira 27,000 jam siaran langsung yang berkaitan, meliputi revitalisasi dan bantuan luar bandar Serangkaian aktiviti seperti kanak-kanak tertinggal dan pendidikan perlindungan alam sekitar.

Dalam masa yang tidak menentu, Huya terus fokus pada kekuatan utamanya, dan pada masa yang sama dengan cepat membuat penyesuaian untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran luaran yang berubah, termasuk memperkuat kemampuan pengewangan, mengoptimumkan struktur kos dan menggabungkan asas perniagaan, dan mencapai pembangunan perniagaan lestari jangka panjang. Seperti yang dikatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Huya dalam panggilan persidangan, “Perniagaan kami adalah perniagaan yang berdaya tahan, dan kami menjangkakan akan pulih dan berkembang apabila keadaan pasaran stabil. Dengan itu, kami tetap fokus pada peluang di masa depan.” Dengan langkah-langkah strategik yang diambil, Huya berada di landasan yang tepat untuk pembangunan jangka panjang yang sihat dan lestari.