Analisis: Apple memperoleh semula pasaran telefon pintar global, Xiaomi menduduki tempat ketiga

MenurutAgensi penyelidikan data CanalysPada hari Selasa, Apple kembali ke puncak pasaran telefon pintar dengan pangsa pasar 22% pada suku keempat 2021 di tengah permintaan yang kuat untuk iPhone 13.

Samsung menduduki tempat kedua dengan pangsa pasar 20%, turun dari tempat teratas pada Q3 2021. Xiaomi mengekalkan kedudukan ketiga dengan bahagian 12%. OPPO dan Vivo melengkapkan kedudukan lima teratas dengan masing-masing berkongsi sembilan dan lapan peratus.

Sebelum itu, daripadaKajian counterpointPada 13 Januari, iPhone 13 menduduki tempat pertama di China selama enam minggu berturut-turut.

“Apple kembali ke puncak pasaran telefon pintar setelah tiga suku, didorong oleh prestasi iPhone 13 yang luar biasa,” kata penganalisis Canalys, Sanyam Chaurasia. “Rantaian bekalan Apple mulai pulih, tetapi masih terpaksa memotong pengeluaran pada suku keempat kerana kekurangan komponen utama dan tidak dapat menghasilkan iPhone yang cukup untuk memenuhi permintaan”.

Lihat juga:CAICT: Penghantaran telefon pintar 5G China meningkat 63.5% kepada 266 juta unit pada tahun 2021

Masalah rantaian bekalan menghalang pertumbuhan pasaran, jadi penghantaran suku tahunan pada suku keempat tahun lalu hanya 1% lebih tinggi daripada tempoh yang sama pada tahun 2020. Penganalisis meramalkan bahawa kekurangan bahagian tidak akan mula mereda sehingga separuh kedua tahun ini.