Anak syarikat semikonduktor Lenovo ditubuhkan untuk mengesahkan pembuatan cip

Platform Pertanyaan Perniagaan ChinaFijiphilippines. kgmMenurut laporan, Dingdao Zhixin (Shanghai) Semiconductor Co., Ltd., yang 100% dikendalikan oleh syarikat gergasi komputer domestik Lenovo, telah ditubuhkan secara rasmi. Syarikat itu adalah syarikat milik penuh syarikat asing yang dilaburkan dengan jumlah modal berdaftar sebanyak RMB 300 juta (US $47.15 juta).

Skop perniagaannya meliputi reka bentuk litar bersepadu, jualan dan perniagaan teknologi semikonduktor. Syarikat ini terletak di Zon Perdagangan Bebas Shanghai, 25 kilometer dari ibu pejabat Lenovo di bandar yang sama.

Wakil sah firma baru itu adalah Jia Zhaohui. Menurut orang dalam industri, Jia Zhangke, naib presiden kanan Lenovo Group, mempunyai pengalaman luas dalam persaingan pasaran komputer peribadi. Pada 14 Disember 2021, Yang Yuanqing secara peribadi menyumbangkan 100 juta yuan untuk membina pusat komputer berprestasi tinggi untuk alma maternya, Shanghai Jiaotong University. Lenovo juga berjanji untuk melabur 200 juta yuan dalam penyelidikan dan pembangunan teknologi universiti, latihan bakat dan inkubasi dalam tempoh tiga tahun akan datang. Dingdao Zhixin memilih Shanghai sebagai pangkalannya kerana alasan ini.

Sejak penubuhan Lenovo, Lenovo Capital and Incubator Group, Lenovo Star, dan Lenovo Capital telah melabur dalam 23 syarikat cip. Lenovo Capital dan Incubator Group telah melabur dalam 10 syarikat cip termasuk Cambricon, SmartSens Technology dan Chip Wise.

Lihat juga:Pembuat PC Lenovo Group bertindak balas terhadap penarikan IPO Star Market