Anak syarikat luar negara syarikat kenderaan elektrik China NIO mungkin mula menjual kenderaan elektrik di Amerika Syarikat.

Anak syarikat AS syarikat kenderaan elektrik China NIOBaru-baru ini menandatangani pajakan sepuluh tahun untuk sebuah bangunan pejabat di San Jose, Calif., Menggandakan ukuran ibu pejabatnya sekarang menjadi sekitar 18.580 meter persegi.

Kesepakatan itu menimbulkan desas-desus bahawa syarikat itu bersiap untuk mula menjual kereta di A.S., walaupun ini belum disahkan secara rasmi.

Berdasarkan kepadaFijiphilippines. kgmPajakan itu difasilitasi oleh firma harta tanah Colliers, yang menyatakan bahawa ibu pejabat AS yang baru akan menyokong penyelidikan dan pembangunan digital, pengujian, pemasangan, pergudangan dan operasi umum NIO.

NIO menyiarkan tawaran pekerjaan di LinkedIn untuk 46 jawatan, termasuk pengarah infrastruktur dan persiapan.

Lihat juga:NIO dan Zheshang Group bersama-sama membina stesen pertukaran

Selain China, NIO kini menjual kereta elektrik di Norway, tetapi merancang untuk berkembang ke 25 negara dan wilayah pada tahun 2025, seperti yang diungkapkan oleh syarikat itu pada Hari NIO tahunannya pada bulan Disember 2021. Pada acara itu, syarikat itu menunjukkan peta di layar yang menyoroti beberapa pasar, termasuk Eropah Barat, China, Jepun, Australia, UAE dan Amerika Syarikat.