Anak syarikat CATL terkemuka bateri China melabur dalam penubuhan syarikat perlombongan

Menurut pengenalan Qichacha, platform pertanyaan maklumat perusahaan China,Guizhou Times Mining Co., Ltd. ditubuhkanPada 31 Disember 2021, modal berdaftar adalah 800 juta yuan (AS $125.88 juta). Syarikat ini dimiliki bersama oleh Guizhou Kailin Holdings (Group) Co., Ltd. dan CATL (Guizhou) New Energy Materials Co., Ltd., anak syarikat milik penuh Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL).

Skop perniagaan syarikat baru termasuk: perlombongan sumber mineral (bukan lombong arang batu), beneficiation (kecuali nadir bumi, mineral radioaktif, tungsten), pencucian dan pemprosesan mineral, dan penjualan bijih logam.

CATL adalah syarikat R&D dan pembuatan bateri lithium-ion terkemuka di dunia. Syarikat ini memberi tumpuan kepada bateri kenderaan tenaga baru   Dan R & D, pengeluaran dan jualan sistem penyimpanan tenaga, komited untuk menyediakan penyelesaian kelas pertama untuk aplikasi tenaga baru global.

Lihat juga:Pemimpin bateri China CATL melabur 24 bilion yuan untuk mengembangkan kilang Sichuan

Tidak lama dahulu,Syarikat menandatangani perjanjian dengan Kerajaan Rakyat Provinsi GuizhouBekerjasama untuk membina rangkaian stesen pertukaran bateri. Kedua-dua pihak bersetuju untuk membina pasaran tenaga baru dan dataran tinggi industri di Guizhou.