Allsaints Music Group mengumpulkan $60 juta dalam pusingan B1

Allsaints Music Group yang berpangkalan di Hong Kong mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah mengumpulkan dana $60 juta dalam pusingan B1. CMB International dan OPPO memimpin pusingan, diikuti oleh Xiaomi dan Huiyou Capital. Beacon Capital kini berfungsi sebagai penasihat kewangan eksklusif syarikat.

Allsaints Music Group menerima pelaburan peringkat awal daripada beberapa syarikat teknologi mudah alih terkenal dunia dan menandatangani perjanjian strategik global dengan tiga pengeluar peranti terkemuka iaitu OPPO, vivo dan Xiaomi untuk memperkenalkan pelbagai pilihan dalam perniagaan muzik. Berdasarkan kedudukan dominannya dekat dengan pengguna akhir, Allsaints Music Group mensasarkan berbilion pengguna telefon bimbit dan ratusan juta pencinta muzik di seluruh dunia.

Setelah bertahun-tahun bekerjasama dengan industri muzik global, Allsaints telah menjalin hubungan dengan pelbagai rakan kongsi termasuk syarikat rakaman dan dapat membina kemampuan mereka dalam bidang hak cipta. Syarikat ini berusaha untuk memperluas kerjasama dengan perniagaan lain yang berpikiran sama dalam industri ini.

Lihat juga:Keuntungan bersih Tencent Music Q2 yang dapat diagihkan kepada pemegang ekuiti menjunam 12%

Platform streaming kini menempati sebahagian besar pasaran muzik digital, tetapi peningkatan akses mudah alih tidak merevolusikan industri muzik yang dibawa oleh TikTok ke video. Pengasas Allsaints Music Group berharap dapat membawa perubahan dalam dunia muzik digital dengan membina persekitaran PGC (Professional Generated Content) dan PUGC (Professional User Generated Content) yang sangat baik.

Menurut Tianyancha, Allsaints Music Group diasaskan oleh veteran muzik digital Zhu Yingbo dan Chen Ge, dengan tujuan membina platform global untuk generasi baru pemuzik. Ketua Pegawai Eksekutif Zhu Yingbo berkata: “Kami mengalu-alukan lebih banyak bakat yang menyukai muzik untuk bergabung, berdiri di bahu gergasi, dan membantu pemuzik di seluruh dunia merealisasikan impian mereka.”