Aliran jenama e-rokok China mengumumkan akhir pengeluaran rokok bukan tembakau

FLOW, jenama e-rokok yang berpusat di Beijing, mengumumkan pada hari Rabu bahawa, sesuai dengan dasar nasional mengenai e-rokok,Syarikat itu telah memutuskan untuk menghentikan pengeluaran buahnya dan semua kartrij perasa bukan tembakau di pasaran ChinaMulai 1 Julai 2022, atau setelah stok bahan mentah habis bulan ini.

Lihat juga:Piawaian nasional e-rokok China akan dilaksanakan pada 1 Oktober

FLOW ditubuhkan pada 2019 oleh Zhu Xiaomu, bekas naib presiden Smartisan. Sejak itu, syarikat itu telah membangunkan pelbagai produk tembakau mengikut piawaian kebangsaan baru dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa untuk ujian dan penilaian. Setelah disahkan, mereka akan mula dijual secara rasmi.

Sejak Mac tahun ini, “Langkah-langkah Pengurusan E-rokok” dan standard nasional wajib untuk e-rokok telah diumumkan. Piawaian dan syarat yang jelas telah dikemukakan untuk operasi pematuhan pengeluaran, borong, dan peruncitan e-rokok, dan perlindungan anak di bawah umur juga telah diperkuat.

Menurut “Langkah-langkah Pengurusan E-rokok” dan peraturan lain dan perihalan periode peralihan peraturan, setelah 1 Oktober, semua penjualan e-rokok nasional akan dimasukkan ke dalam platform pengurusan transaksi terpadu. Pemilik kedai hanya boleh membeli melalui platform bersatu, sementara pengguna hanya boleh membeli e-rokok dari peniaga dengan lesen runcit yang sesuai.

Menurut “Buku Biru Industri E-rokok 2021” yang dikeluarkan oleh China Electronics by Electronics Industry Committee, terdapat hampir 190,000 kedai runcit e-rokok di China, termasuk 138,000 kedai sah, 47,000 kedai khusus, dan 5,000-7,000 kedai kolektif. Di bawah syarat pematuhan, pasaran runcit pasti akan menghadapi beberapa penyusunan semula, dan beberapa kedai e-rokok mungkin menutup atau mengubah perniagaan mereka.

Pada masa ini, e-rokok berperisa buah menyumbang lebih daripada 70% penjualan di banyak kedai runcit. “Langkah-langkah Pentadbiran untuk Rokok Elektronik” melarang penjualan e-rokok berperisa dan jenis bahan yang disesuaikan dan atomized yang boleh ditukar ganti.