Alipay China menukar wakil sah dan ketua

Eksport Media CinaBerita PembersihanMenurut berita pada 1 Ogos, wakil sah dan ketua Alipay (China) Network Technology Co., Ltd. telah ditukar dari Eric Jing, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group menjadi Ni Xingjun, CTO Ant Group. Menurut orang yang mengetahui perkara itu, Alipay mengemukakan permohonan perubahan kepada jabatan industri dan perdagangan, dan jabatan industri dan perdagangan menyetujuinya.

Ni Xingjun menyertai Kumpulan Alibaba pada tahun 2003. Dia adalah ahli teras pasukan pengasas Alipay dan VP kanan dan ketua pegawai teknologi Ant Group. Sebelum ini, Ni bekerja sebagai pengaturcara, arkitek produk, dan pemimpin teknologi produk industri, dan turut serta dalam perancangan seni bina teknologi pelbagai generasi Alipay.

Laporan tahunan tahun fiskal 2022 yang dikeluarkan oleh Alibaba Group menunjukkan bahawa beberapa eksekutif Ant Group tidak lagi berfungsi sebagai rakan kongsi Alibaba, termasuk Jing Jiahui, Ni Xingjun, Zeng Songbai dan Peng Yijie.

Lihat juga:Alibaba mengambil langkah pertama untuk memisahkan semua eksekutif Ant dari perkongsian

Alipay (China) Network Technology Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2004. Ia adalah entiti francais pembayaran Alipay, didaftarkan di Shanghai dan mempunyai lebih daripada 50% pemaju teknologi. Dari segi perniagaan, syarikat membuka teknologi pembayaran kepada institusi pedagang, menyediakan perkhidmatan pemerolehan, dan saat ini melayani 80 juta pedagang dan 1 miliar pengguna.

Seseorang yang mengetahui perkara itu sebelum ini memberitahu Chinastarmarket.cn bahawa Ant Group mempunyai dua perniagaan teras yang berkaitan dengan Alipay. Yang pertama adalah segmen perniagaan pembayaran, yang bermula pada tahun 2004 dan serupa dengan Tenpay WeChat; Yang kedua adalah bahagian interkoneksi digital (aplikasi Alipay) yang ditubuhkan pada tahun 2016. Kedua-dua sektor ini adalah milik dua syarikat di Shanghai dan Hangzhou.

Sebelum ini, Alipay (Hangzhou) Information Technology Co., Ltd., syarikat utama aplikasi Alipay, juga mengalami perubahan dalam anggota dewan, eksekutif, dan penyelia. Li Juan, ketua aplikasi Alipay, berperanan sebagai pengurus besar.

Pada 21 Julai, Alipay mengadakan “2022 Alipay Partner Conference”, yang menunjukkan untuk pertama kalinya model kendiri digital pedagang Alipay. Dengan penyelesaian eksekutif baru dari dua syarikat utama Alipay, teknologi pembayaran dan model perniagaan interkoneksi digital secara beransur-ansur muncul.