Alibaba’s Taobao dan Alipay membatalkan iklan yang dipaparkan semasa melancarkan aplikasi

Banyak netizen mula meninggalkan pesanan malam tadi, dengan mengatakan bahawa rangkaian penyedia perkhidmatan dalam talian termasuk platform e-dagang Taobao, aplikasi pembayaran dalam talian Alipay, platform perdagangan terpakai Xianyu, penyedia perkhidmatan penghantaran makanan Eleme dan aplikasi Alibaba Group lain telah membatalkan pengguna Iklan yang biasanya muncul di aplikasi telah mendapat pujian sebulat suara dari orang ramai.

Adalah lebih biasa bagi iklan ini untuk disediakan oleh syarikat pihak ketiga untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas dan keuntungan. Walau bagaimanapun, penyedia iklan juga cenderung menyesatkan pengguna dan mendorong mereka untuk mengklik skrin mereka dengan cara apa pun.

Sebagai tindak balas terhadap kesan buruk ini, Liu Liehong, wakil menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengatakan, “Iklan yang tidak patuh seperti butang tutup yang hampir tidak dapat dilihat di jendela pop timbul, yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pengguna.”

Beberapa aplikasi akan muncul pelbagai iklan ketika dibuka atau digunakan. Apa yang paling mengganggu pengguna adalah bahawa butang tutup sering tidak dijumpai sama sekali, atau warna butang bercampur dengan warna latar belakang. Sesetengah aplikasi, walaupun menawarkan pilihan untuk menutup, menetapkan pelbagai halangan dan bahkan memerlukan sembilan atau sepuluh langkah untuk menutup iklan.

Pada 8 Julai, Mitt mengumumkan bahawa ia akan dengan gigih mempromosikan pembetulan iklan pop timbul yang mengganggu.

“Perlindungan hak pengguna berkaitan dengan rasa keuntungan, kebahagiaan, dan keamanan orang. Kami selalu mementingkan perlindungan maklumat peribadi,” kata Mitt.

Menurut pengumuman itu, 68 syarikat Internet termasuk Baidu, Alibaba, Tencent, ByteDance, Sina Weibo, dan iQiyi telah menyelesaikan pembetulan seperti yang diperlukan. Pada suku kedua 2021, jumlah aduan pengguna mengenai iklan pop-up menurun sebanyak 50% bulan ke bulan, dan jumlah kes pengguna yang menyesatkan untuk mengklik halaman pihak ketiga menurun sebanyak 80% tahun ke tahun.

Lihat juga:Pengawal selia China melarang aplikasi yang mengumpulkan terlalu banyak data peribadi