Alibaba untuk memperoleh Ziguang untuk membina infrastruktur pengkomputeran awan

Alibaba Group Holdings Ltd. dan sebuah syarikat milik negara China sedang mempertimbangkan tawaran untuk kepentingan dalam syarikat infrastruktur pengkomputeran awan Ziguang Co., Ltd., lapor Reuters, memetik sumber. Saham tersebut boleh dijual dengan harga $7.7 bilion.

Ziguang Co., Ltd. dan Unigroup Guoxin Microelectronics Co., Ltd. adalah anak syarikat pengeluar cip Tsinghua Unigroup. Kedua-dua anak syarikat   Pengumuman pada malam 9 Julai menyatakan bahawa jika Tsinghua Ziguang ingin menyusun semula, rancangan penyusunan semula dapat mempengaruhi struktur ekuiti.

Menurut sumber, Tsinghua Ziguang, sebuah syarikat cip dengan hutang kira-kira $31 bilion, tidak lama lagi akan mempunyai lebih banyak   Bon itu matang dan kini sedang berusaha untuk menjual 46.45% sahamnya dalam Ziguang, bernilai kira-kira 40-50 bilion yuan.

Alibaba dan beberapa syarikat milik negara sedang menjelajah tawaran untuk saham Unisplendour Co. dengan tawaran hingga 50 bilion yuan.

Selain Alibaba, Wuxi Industrial Development Group, Beijing Electronics Holdings Co., Ltd., dan Beijing Jianguang Asset Management Co., Ltd. juga berminat untuk memperoleh syarikat tersebut.

Alibaba akan bekerjasama dengan syarikat milik negara tempatan jika mengemukakan tawaran yang mengikat pada tarikh akhir 20 Julai, kata dua sumber. Sumber itu enggan menamakan rakan kongsi yang berpotensi.

Lihat juga:Alibaba mengumumkan peningkatan organisasi dalam bidang perkhidmatan kehidupan baru

Dalam tanggapan tertulis kepada Reuters, Ziguang mengatakan untuk meringankan risiko hutang, “telah menghubungi beberapa pelabur di bawah bimbingan Pasukan Petugas Promosi Pelaburan. Sekiranya terdapat penyusunan semula kehakiman, Ziguang akan membuat pengaturan umum untuk membawa pelabur strategik”.

Tidak ada syarikat yang disebutkan di atas yang menanggapi permintaan untuk memberi komen mengenai perkara itu.