Alibaba untuk memecat pekerja lelaki yang disyaki melakukan serangan seksual secara kekal

Pada awal pagi 9 Ogos, Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong memberitahu pekerja dalam memo bahawa seorang pekerja lelaki yang baru-baru ini dituduh merogol dalam kes yang telah menjadi profil nasional akan diberhentikan.

Presiden kumpulan perniagaan runcit intra-bandar syarikat Li Yonghe dan HRG Xu Kun kedua-duanya mengundurkan diri, dan ketua pegawai sumber manusia Judy Tong dihukum. Polis sedang menyiasat dan mengumpulkan bukti untuk menentukan sama ada terdapat pelanggaran undang-undang.

Pada 7 Ogos, seorang pekerja jabatan Taoxianda Alibaba menyiarkan laporan peribadi di platform dalaman Alibaba yang mengatakan bahawa dia diminta untuk pergi ke Jinan antara 24 Julai dan 26 Julai, ketika taufan melanda Hangzhou. Ini adalah permintaan penyelia Wang Chengwen. Pada 27 Julai, dia diserang secara seksual oleh pelanggan Jinan Hualian Zhang Guo dan Wang. Selepas itu, pekerja wanita itu meminta pertolongan dari dalam Alibaba tanpa hasil.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong meminta maaf setelah pekerja dituduh merogol

Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman itu, Alibaba akan melakukan latihan dan penyiasatan mengenai perlindungan hak pekerja, termasuk gangguan seksual, dan melancarkan saluran pelaporan khas untuk kes penyalahgunaan. Laporan pekerja akan ditindaklanjuti oleh orang yang berdedikasi sambil memastikan privasi dilindungi sepenuhnya. Garis panduan ini akan dibangunkan bersama oleh pakar luar dan wakil pekerja.

Alibaba menjelaskan bahawa ia menentang amalan minum secara sembrono, seperti yang dilihat dalam kes baru-baru ini, dan tanpa syarat menyokong hak pekerja untuk menolak minum di pesta korporat, tanpa mengira jantina.

“Kita harus membangun kembali, kita harus berubah,” tulis Zhang. “Perubahan hanya dapat dilakukan ketika semua orang mengambil tindakan, tetapi harus bermula dari atas, dari saya”.