Alibaba menguji platform pejabat dalam talian “AOOKAA”, yang kini menawarkan perkhidmatan pemfailan cukai

Planet teknologiMelaporkan pada hari Rabu bahawa syarikat gergasi Internet China Alibaba sedang menguji produk baru yang disebut “AOOKAA”. Produk baru ini ditandai dengan paus pembunuh kerana produk ini boleh menjadi ahli baru Zoo Alibaba, konsep jenama kumpulan ekonomi Alibaba. Slogan AOOKAA adalah “Lebih Mudah Bekerja”, merujuk kepada keupayaannya untuk meningkatkan kecekapan pejabat.

Pada masa ini, Aokaa mempunyai laman web dan aplikasi mudah alih. Versi mudah alih disatukan di dalam platform kerjanya DingTalk. Di bawah Aokaa, fungsi perintis untuk memfailkan penyata cukai sedang diuji di Zhejiang dan Shanghai. Perkhidmatan ini tidak percuma kerana pengguna akan mengenakan bayaran 5 yuan ($0.79) untuk setiap mata wang dan setiap syarikat untuk setiap penyata cukai. Pakar cukai akan berkomunikasi dengan pengguna mengenai caj dan kontrak yang sepadan.

Oleh kerana platform ini masih dalam versi beta dan hanya menyokong perkhidmatan pemfailan cukai, Aokaa mengatakan lebih banyak aplikasi perniagaan akan tersedia di masa depan.

Pada tahun 2020, dengan munculnya wabak pneumonia mahkota baru, pasaran pejabat dalam talian akan membawa peluang pertumbuhan yang besar. Sehingga Jun 2021, jumlah pengguna pejabat dalam talian di China melebihi 380 juta, meningkat 35.06 juta dari Disember 2020.

Lihat juga:Alat komunikasi korporat WeChat ReacheD 180 juta pengguna aktif

Menurut data dari Pusat Maklumat Rangkaian Komputer Akademi Sains China, pada separuh pertama tahun 2021, rata-rata waktu perjumpaan dalam talian harian pengguna Zoom, VooV, dan DingTalk mencapai 36 minit, dan kadar penggunaan produk pejabat dalam talian telah melebihi 37.7%. Walaupun terdapat jumlah yang mengagumkan ini, pasaran pejabat dalam talian mempunyai banyak ruang untuk berkembang.

Mulai tahun 2020, syarikat seperti ByteDance, Alibaba, dan Tencent telah memasuki pasar pejabat dalam talian, menyediakan produk yang dapat melakukan pertemuan dalam talian, pejabat koperasi, dan menyediakan kuesioner.