Alibaba Mendapat Lesen Ujian Memandu Autonomi L4 China

Zhejiang Deqing menjadi bandar pertama di negara ini yang mengeluarkan lesen ujian jalan terbuka untuk trak memandu sendiri tanpa pemandu L4, Alibaba mengumumkanIa mendapat salah satu daripada dua lesen pertamaIsnin. Trak tanpa pemandu yang disebut “Da Manchurian,” yang dikembangkan oleh Alibaba Da Mo College, akan melakukan ujian jalan raya di kawasan yang ditentukan di bandar ini, termasuk beberapa bahagian lebuh raya.

Ujian jalan raya adalah syarat yang diperlukan untuk pengembangan teknologi pemanduan autonomi dan merealisasikan produk yang berkaitan. Pada masa yang sama, ujian jalan raya tanpa pemandu, iaitu, tidak ada pengawal keselamatan pada kenderaan, adalah penghubung penting untuk pemanduan autonomi peringkat tinggi. Chen Junbo, pengarah teknikal Makmal Memandu Autonomi Universiti Motosikal Nasional, berkata: “Alibaba selalu memberi tumpuan kepada pemanduan autonomi L4. Lesen ujian jalan raya yang dikeluarkan oleh Deqing kali ini akan mempercepat penyelidikan dan pengembangan trak tanpa pemandu L4 kami dan membantu kami mempromosikan pemanduan autonomi. Buka jalan raya dan lebuh raya.”

Alibaba mula meneroka R&D dan aplikasi pemanduan automatik dalam bidang logistik pada tahun 2015. Menggabungkan teknologi canggih Akademi Motosikal dan aplikasi logistik Cainiao, syarikat itu melancarkan produk pemanduan automatik “Xiaomanlu” pada tahun 2020.

Briged kecil menggunakan penyelesaian teknologi L4 untuk melayani penghantaran bungkusan, makanan, dan bahan makanan segar kepada penerima dalam tiga kilometer terakhir. Pada akhir bulan Mac 2022, pesanan penghantaran kumulatif melebihi 10 juta, menetapkan rekod baru untuk penghantaran tanpa pemandu di industri ini.

Alibaba juga telah memulakan penyelidikan teknologi yang menghadapi jalan terbuka. Pada tahun 2018, ia memperoleh lesen ujian jalan memandu autonomi pertama di Hangzhou dan kini beroperasi di kawasan yang ditentukan di bandar ini.

Lihat juga:Robot memandu sendiri Alibaba menghantar lebih daripada satu juta pesanan

Pada bulan April dan Mei tahun ini, puluhan kenderaan tanpa pemandu brigade kecil dihantar untuk melakukan penghantaran tanpa sentuhan percuma ke komuniti Shanghai. Daerah Huangpu Shanghai sementara memberikan kebenaran memandu jalan terbuka kepada pasukan semasa penutupan wabak yang baru berakhir di bandar ini. Armada ini telah menempuh jarak tempuh lebih dari 3.000 kilometer di Shanghai, mengirimkan lebih dari 600.000 unit, dan tidak ada kemalangan yang direkodkan.

Alibaba mengatakan bahawa ia akan terus melabur dalam bidang intensif teknologi dan inovasi di masa depan, dan pemanduan autonomi adalah petunjuk utama. Alibaba telah melaburkan lebih daripada 120 bilion yuan ($17.9 bilion) dalam teknologi pada tahun lalu, dan jumlah itu terus meningkat selama tiga tahun berturut-turut.