Alibaba mendaftarkan 1 bilion ADS baru, SoftBank mungkin menjual saham

Alibaba Group Holding Ltd. dilaporkan telah mendaftarkan 1 bilion saham simpanan Amerika baru, menunjukkan bahawa SoftBank Group Corp. mungkin berhasrat untuk menjual beberapa sahamBloombergIsnin. SoftBank belum mengulas mengenai perkara itu.

Penganalisis Citigroup, termasuk Alicia Yap, mengatakan dalam sebuah catatan bahawa SoftBank Jepun menyokong Alibaba menjelang penawaran awam awalnya, jadi sebahagian besar kepentingannya dalam syarikat itu tidak didaftarkan sebagai ADSS. Menurut pengiraan Citi, SoftBank memiliki 5.39 bilion saham biasa Alibaba, bersamaan dengan 673.76 juta ADS, bersamaan dengan 24.8% saham.

Pemfailan Alibaba dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) akan memberi kelonggaran kepada pemegang saham yang sahamnya tidak pernah didaftarkan dengan SEC untuk menjual saham mereka, kata penganalisis Citi. Pendaftaran juga dapat memenuhi keperluan syarikat untuk menerbitkan saham baru untuk program insentif ekuiti pekerja. Semasa Alibaba melancarkan IPO di Amerika Syarikat pada tahun 2014, ia mendaftarkan sekitar 2 bilion ADS.

SoftBank (SoftBank) Masayoshi Son telah mengalami tekanan dalam beberapa bulan terakhir kerana nilai banyak syarikat portfolio telah menurun seiring dengan kemerosotan teknologi. Saham SoftBank telah jatuh sekitar 50 peratus dari puncaknya tahun lalu kerana nilai saham termasuk Didi Global Inc., One97 Communications Ltd. dan DoorDash Inc.

Lihat juga:Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan disiarkan ke seluruh dunia melalui Alibaba Cloud

SoftBank, yang melaporkan pendapatan pada hari Selasa, telah meningkatkan stoknya pada masa lalu melalui pembelian balik. Setakat ini, Alibaba adalah syarikat induknya yang paling berharga.

Saham Alibaba Hong Kong turun 4.6%, manakala saham SoftBank naik 5.4% di Tokyo.