Alibaba melancarkan siri promosi peringkat tinggi, sembilan orang dinaikkan pangkat ke atas naib presiden

LewatDilaporkan pada hari Khamis bahawa Alibaba Group Holdings Limited melancarkan gelombang baru promosi dalaman yang melibatkan 37 orang. Senarai ini mengandungi semua pengurusan pertengahan dan kanan yang dinaikkan pangkat ke peringkat dalaman seperti “P10” (Pengarah Kanan), “M6” (Naib Presiden) dan “M7” (Naib Presiden Kanan).

Tahun fiskal Alibaba bermula pada 1 April. Kebiasaannya, promosi dibuat pada Mac dan April, namun promosi tahun ini dibuat dua bulan lebih awal.

Hanya ada dua eksekutif yang dinaikkan pangkat ke M7, iaitu Presiden Cainiao Wan Lin dan Timbalan CFO Kumpulan Xu Tobi. Wan menyertai Cainiao pada Jun 2014. Dia membina rangkaian pengedaran gudang dan logistik antarabangsa firma di China dari awal, dan juga berkhidmat sebagai presiden Cainiao sejak Januari 2017.

Toby Xu bekerja di PricewaterhouseCoopers (PricewaterhouseCoopers) selama 22 tahun sebelum bergabung dengan Alibaba tiga setengah tahun yang lalu. Selepas menukar kerjaya, beliau mula-mula terlibat dalam projek perkongsian perniagaan yang melibatkan penghantaran Starbucks sebelum dinaikkan ke peringkat CFO pada Disember 2018. Beliau dilantik sebagai timbalan ketua pegawai kewangan selepas 20 bulan di Alibaba dan mula bertanggungjawab terhadap pengurusan kewangan dan perniagaan pelaburan strategik kumpulan itu. Xu akan mengambil alih CFO Kumpulan Alibaba pada tahun fiskal baru yang akan bermula pada 1 April, menjadikannya CFO ketiga Alibaba selepas Cai Chongxin dan Wu Wei.

Tujuh eksekutif kini dinaikkan pangkat ke peringkat dalaman “M6”. Mereka adalah Zhang Kaifu, pengurus besar AliExpress; Ketua Perniagaan MMC, Bo Li; Wu Jia, Presiden Kumpulan Perniagaan Maklumat Pintar; Zhan Zhonghui, ketua permainan badak roh; Zheng Bo, ketua bahagian teknologi pengiklanan Alimama dan ketua teknologi persekutuan; Wang Guixin, ketua pusat perniagaan perkongsian kereta dan pusat pasar besar AutoNavi; Dan ketua perhubungan awam, Yan Qiao. Sebagai tambahan, Wei Meng, ketua Taobao Shopping yang baru, akan dinaikkan pangkat menjadi “P10”.

Antaranya, perlu diperhatikan Zhang Kaifu, Li Bo dan Wang Guixin, yang semuanya bertanggungjawab untuk perniagaan utama Alibaba.

Dalam integrasi Taobao dan Tmall pada awal tahun ini, Zhang Kaifu, mantan ketua industri Taobao, dilantik sebagai pengurus besar pusat perniagaan rentas sempadan global AliExpress dan melaporkan kepada Jiang Fan, presiden segmen perniagaan digital luar negara firma itu. Alibaba melihat perniagaannya di luar negara sebagai sumber pertumbuhan pendapatan yang penting.

Li Bo bertanggungjawab untuk kewangan kumpulan perniagaan MBC, kumpulan perniagaan MMC dan CTO (Ketua Pegawai Teknologi), CRO (Ketua Pegawai Risiko), dan CCO (Ketua Pegawai Pelanggan). AutoNavi melancarkan perkhidmatan penghantaran kereta agregat 5 tahun yang lalu, yang semestinya dikenali oleh pasukan Wang Guixin.

Lihat juga:Alibaba menguji platform pejabat dalam talian “AOOKAA”, yang kini menawarkan perkhidmatan pemfailan cukai

Alibaba menubuhkan kumpulan perniagaan MMC pada bulan Mac tahun lalu untuk mengembangkan perniagaan membeli kumpulan masyarakat Taocaicai dengan bersungguh-sungguh, yang membantu Alibaba memperoleh pengguna baru. Pada hari pelabur pada akhir tahun lalu, lebih daripada separuh pengguna Taocai membeli produk segar di platform Alibaba untuk pertama kalinya.