Alibaba dan Tencent akan membuka perkhidmatan antara satu sama lain

Dua pesaing dalam talian China, Alibaba dan Tencent, secara beransur-ansur mempertimbangkan untuk membuka perkhidmatan masing-masing, menurut aLaporan Wall Street JournalPada hari Rabu.

Alibaba merancang untuk memperkenalkan pembayaran WeChat Tencent ke platform e-dagangnya sendiri Taobao dan Tmall. Sebagai balasannya, Tencent mungkin membenarkan maklumat e-dagang Alibaba dikongsi di WeChat, atau membenarkan pengguna WeChat menggunakan beberapa perkhidmatan Alibaba melalui program mini mereka.

Tidak ada syarikat yang memberi komen.

Tencent dan Alibab sentiasa menjadi pesaing yang kuat.

Pada 22 November 2013, pengguna WeChat mendapati bahawa dengan mengklik mana-mana pautan Taobao di WeChat, mereka secara automatik akan pergi ke halaman muat turun aplikasi Taobao.

Pada bulan Februari 2015, banyak peniaga melaporkan bahawa Alipay tidak dapat digunakan di kedai yang dibuka melalui platform WeChat.

Hubungan antara kedua-dua syarikat teknologi itu kelihatan kurang tegang hari ini. Sebelum ini, Taobao Special Edition dan platform perdagangan terpakai Xianyu telah mengemukakan permohonan untuk disenaraikan di bawah program mini WeChat, tetapi belum diterima.

Lihat juga:Alibaba untuk memperoleh Ziguang untuk membina infrastruktur pengkomputeran awan

Di bawah pengawasan kerajaan China, strategi persaingan kedua-dua pihak mesti diselaraskan. Alibaba telah didenda 18.2 bilion yuan, sementara penggabungan Tencent‘s Huya dan Douyu telah dihentikan secara langsung oleh pengawal selia pasaran.