Alat animasi Tencent PAG kini menjadi sumber terbuka dan banyak digunakan di WeChat

Pada hari Jumaat, syarikat teknologi China Tencent secara rasmi mengumumkanStatus sumber terbuka grafik animasi mudah alih, alat animasi terasnya. Produk ini telah banyak digunakan di WeChat syarikat, QQ mudah alih, Honor of Kings dan puluhan aplikasi lain, serta aplikasi lain di luar syarikat.

PAG adalah penyelesaian aliran kerja animasi lengkap yang dikembangkan secara bebas oleh Tencent‘s AVGenerator OTeam. Ia dapat mengurangkan atau menghapuskan kos R & D secara berkesan dalam animasi, mempercepatkan proses dari penciptaan pereka kepada penghantaran bahan, dan terus menyampaikan kandungan animasi berkualiti tinggi yang boleh diedit pada masa runtime.

Berbanding dengan penyelesaian aliran kerja animasi yang biasa digunakan dalam industri, PAG menyokong lebih banyak ciri AE, mempunyai ketersediaan platform yang lebih luas (macOS, Windows, dan Linux), dan menyediakan prestasi yang sangat dioptimumkan. Menyokong penggantian penyuntingan teks dan ruang letak, yang boleh digabungkan dengan adegan penyuntingan video.

Adobe After Effects (AE) adalah perisian reka bentuk animasi yang paling banyak digunakan. Walaupun ini mungkin berlaku untuk pengeluaran animasi dan persembahan aplikasi, AE disertai dengan kos komunikasi yang lebih tinggi dan sukar untuk menjamin prestasi.

Lihat juga:Huawei menyumbangkan sistem operasi sumber terbuka OpenEuler, melancarkan rancangan percepatan pengembangan bakat ORA

Berbanding dengan kaedah R & D dan pembaikan tradisional, penyelesaian PAG Tencent dengan ketara meningkatkan kecekapan mendapatkan bahan animasi rangkaian. Pereka boleh membuat fail animasi secara langsung selepas mereka bentuk, mengelakkan pemulihan kod dalam pembangunan. Mereka hanya perlu mengakses SDK sekali untuk mendapatkan bahan dalam talian sendiri. Ia juga mengelakkan kos masa penyesuaian bersama pengesahan kesan berulang, dan juga dapat menghasilkan bahan secara besar-besaran, secara langsung menggantikan bentuk bengkel kecil tradisional dari segi teknologi, dan menggunakan kaedah pengeluaran industri untuk meningkatkan kecekapan reka bentuk dan penyelidikan dan pembangunan.