AIMS menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri B dari Sequoia China dan CATL

Pembuatan pintar dan perusahaan pintar industri AIMS, telah menyelesaikan pembiayaan Siri B bernilai ratusan juta yuan baru-baru ini. Pelabur tersebut adalah Sequoia China dan gergasi bateri Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL), sementara pemegang saham yang ada seperti Addor Capital, Softbank China, dan Fenghe Capital semuanya mengikuti pelaburan tersebut.

Dengan dana ini, AIMS akan memperluas penyelidikan dan pengembangan produk pintar, memperdalam integrasi teknologi dan pengeluaran, dan menyediakan pelanggan dengan penyelesaian pintar sehenti “algoritma + platform + peralatan”, membantu pelanggan mencapai kejayaan dalam kapasiti pengeluaran, kualiti, dan kawalan kos. Di samping itu, dalam bidang bateri tenaga baru dan tenaga nuklear, AIMS akan memperdalam susun aturnya, merekrut bakat, dan membina pasukan penyelidikan dan pengembangan teknikal berteknologi tinggi dan pasukan perkhidmatan penghantaran produk profesional.

Ditubuhkan pada tahun 2016, AIMS adalah syarikat China berteknologi tinggi yang memfokuskan pada pembuatan pintar dan kecerdasan industri. Dengan pasukan saintis data teras dan pasukan penyampaian R&D yang kuat, dia telah mengumpulkan pengalaman yang kaya dalam ratusan projek transformasi pintar pembuatan tradisional.

Dalam industri utama nasional seperti bateri tenaga baru, tenaga nuklear, grid kuasa, transit kereta api, dan pembuatan kapal, syarikat ini menyediakan pelanggan dengan platform pintar dan produk perisian dan perkakasan berdasarkan kawalan, pengujian, operasi dan penyelenggaraan pintar. Pada masa ini, pelanggan utama AIMS adalah syarikat terkemuka seperti CATL, China National Nuclear Power Co., Ltd., dan CRRC.

Neil Shen (Shen Nanpeng), rakan pengurusan global Sequoia Capital dan rakan pengurusan pengasas Sequoia Capital China, mengatakan bahawa AIMS terus mencipta nilai untuk transformasi digital dan peningkatan industri pembuatan China melalui kekuatan teknologi dan inovasi produk yang terkemuka.

Lihat juga:UWin Tech melengkapkan pembiayaan Siri C yang diketuai oleh GL Ventures

Pelabur lain, CATL, adalah syarikat bateri tenaga baru yang telah bertukar dan bekerjasama dengan AIMS sejak 2019. Kedua-dua pihak menubuhkan syarikat usaha sama pada tahun 2020, dengan fokus menyediakan peningkatan pintar dan transformasi barisan pengeluaran bateri tenaga baru, dan memulakan penyelidikan mengenai generasi baru peralatan pengeluaran pintar. Semasa kerjasama dengan AIMS, Pengerusi CATL Zeng Yuqun mengiktiraf teknologi dan produk AIMS.